Schapenboet

Uit Agriwiki
Texelse schapenboet met schapen

Een schapenboet is een gebouwtje dat echter geen schaapskooi is, want de schapen blijven op Texel bijna altijd buiten. De boeten fungeren vooral als noodstal en als opslagruimte voor hooi en andere materialen. Daarnaast vinden schapen er beschutting bij guur weer en bieden ze ooien een plaats om te lammeren.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Schapenboet in Den Hoorn, Texel

Een schapenboet is in feite een soort stolp. Net als bij de stolpboerderij wordt de constructieve kern gevormd door een vierkantgebint dat bestaat uit twee gekoppelde dekbalkgebinten, met daarboven een piramidedak. Er is echter ook een opmerkelijk verschil. De stolp heeft rond alle vier de zijden van het vierkantgebint zijbeuken, maar de schapenboet slechts rond drie zijden. De vierde zijgevel is een topgevel die direct tegen het vierkant is geplaatst en meestal uit planken is opgetrokken. Deze gevel geeft de Texelse schapenboet zijn karakteristieke vorm.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Renovatie van schapenboet in Den Burg, Texel

De schapenboeten staan bijna allemaal met de vlakke topgevel naar het noordoosten gekeerd, waardoor de wind er weinig vat op heeft. In ons land waait het immers meestal vanuit het zuidwesten. Dat één van de zijden met schuine dakvlakken wel op de wind ligt, is geen bezwaar. Dankzij de vormgeving is die er goed tegen bestand. De kenmerkende ligging van de schapenboeten heeft trouwens nog een voordeel. Het binnenbrengen van het losse hooi kan in de luwte van het gebouwtje gebeuren.

Behoud[bewerken | brontekst bewerken]

Na de ruilverkaveling hebben veel Texelse schapenboeten hun functie verloren. Doordat de weidegronden van de schapenboeren dichtbij huis kwamen te liggen, werden ze overbodig. Veel van deze karakteristieke gebouwtjes zijn dan ook in verval geraakt of zelfs gesloopt, maar gelukkig is er ook een groot aantal op de monumentenlijst geplaatst.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • 'Texelse schapenboet', Landleven 9e jaargang, nummer 3- mei/juni 2004

Links[bewerken | brontekst bewerken]