Karakteristiek

Uit Agriwiki
Nieuwolda. Dwarshuisboerderij uit ongeveer 1890 met neoclassicistische elementen. Aangewezen als karakteristiek pand.

Wanneer een gebouw of object niet als rijks- provinciaal of gemeentelijk monument wordt beschermd maar wel belangrijk wordt geacht door de gemeente kan deze als karakteristiek en/of beeldbepalend aangeduid worden.

Villaboerderij Polecei aan de Ideweersterweg 10 in Meedhuizen, in het gehucht Schaapbulten Gebouwd in 1947naar ontwerp van Egbert Reitsma. Aangewezen als karakteristiek pand.

Karakteristieke gebouwen of objecten zijn karakteristiek voor hun omgeving. Ze zeggen iets over het dorp of het landschap waarin ze liggen, en zijn bepalend voor de identiteit van het gebied. De gemeente legt deze karakteristieke gebouwen vast in het bestemmingsplan en verbindt hier verschillende regels aan. Hoewel dit per gemeente kan verschillen gaat het hierbij vaak voornamelijk om de bescherming van de buitenkant van het gebouw. Ook moet er vaak een vergunning worden aangevraagd wanneer de eigenaar het gebouw of onderdelen hiervan zou willen slopen.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

´Karakterstieke en beeldbepalende panden.´ Erfgoed Loket Groningen, https://erfgoedloketgroningen.nl/kennisbank/verschillende-soorten-erfgoed/karakteristieke-en-beeldbepalende-panden/