Kreupele etagegebinten

Uit Agriwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schema gebinten
Voorbeelden van kreupele etagegebinten

Een kreupel etagegebint is een vorm van een dwarsgebint met twee gebintbalken. Meestal zijn de gebintbalken in (respectievelijk op) beide gebintstijlen gepend. In een veel kleiner aantal gevallen is de ene gebintstijl belangrijk korter dan de andere. Alleen de onderste gebintbalk is dan in (respectievelijk op) beide gebintstijlen gepend, terwijl de bovenste gebintbalk in of op de lange gebintstijl is gepend en anderzijds op of in een schuin of verticaal geplaatste stijl rust, die de kracht overbrengt op de onderste gebintbalk. We spreken dan van een kreupel etagegebint.

Varianten met twee gebintbalken

Bij deze gebinten bestaan er verschillende varianten. Kreupele etagegebinten zijn niet op eenvoudige wijze te benoemen; daarvoor is een beschrijving of een tekening nodig. Meestal staat de korte gebintstijl in een buitenwand van het gebouw; in de Alblasserwaard komt echter een boerderij voor met een zijbeuk ook aan die zijde. De onderste gebintbalk kan een ankerbalk of een tussenbalk zijn, maar bij de korte gebintstijl kan hij ook de vorm van een dekbalk hebben, met of zonder overstek. De bovenste gebintbalk is met de lange gebintstijl verbonden door middel van de dekbalk-, de ankerbalk- of de tussenbalkconstructie.

Twee hoofdvarianten kunnen worden onderscheiden. De eerste kan men aantreffen in het zuidwesten van ons land. Hierbij steekt de onderste gebintbalk niet over en rust de bovenste aan de zijde van de korte gebintstijl via een bovengebintbeen op de onderste gebintbalk. De bovenste gebintbalk steekt soms over de lange gebintstijl heen; hij is dan als een dekbalk erop gepend of kruist hem halfhouts. Soms is er een tussenstijl onder de onderste gebintbalk.

De andere hoofdvariant komt (spaarzaam) voor in Limburg. Hierbij is de bovenste gebintbalk een ankerbalk, die niet via een been, maar met een bovengebintstijl op de onderste gebintbalk staat, hetzij op het overstekende einde, hetzij meer binnenwaart. Als tussenelement is een gebintplaat op de gebintbalk gelegd, waarop die stijl staat. Dit soort gebinten kan niet ineens worden opgetrokken vanwege die tussen te voegen gebintplaat.

Verder lezen

Bron

  • G. Berends, Historische houtconstructies in Nederland, Arnhem 1999