Amsterdamse school

Uit Agriwiki
De monumentale boerderij Arnoldahoeve aan de Dorpsweg te Maartensdijk. De boerderij is in 1930 ontworpen door de gemeentearchitect Ch.H. Quéré in de stijl van de Amsterdamse school. Bron: Laméris, M, Markant Maartensdijk, Historie en Architectuur 1997, Gemeente Maartensdijk, pag.18.

De Amsterdamse School staat voor een bouwstijl uit de periode 1913 tot 1930, die tot bloei kwam in Amsterdam. De architectuur van de Amsterdamse School is verwant aan het expressionisme. Niet het doel en de constructie waren uitgangspunt, maar expressieve vormen die daarna constructief mogelijk werden gemaakt. Dragende constructiedelen werden soms symbolisch aangebracht, meer decoratief dan als dragend stapelmateriaal. De mogelijkheden van baksteen werden uitgebuit, zowel in structuren als versieringen. Grote en bijzondere dakvormen werden veelvuldig toegepast. Het gebruik van beeldhouwwerken en decoratieve elementen in natuursteen is mede kenmerkend voor deze stijl.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • F. Treffers, Registratie waardevolle panden in Lisse (Lisse 1995)
  • Bouwhistorie van boerderijen. Ontstaan en vorm van de boerderijen in Alblasserwaard en Vijfherenlanden, Stichting Boerderij en Erf Alblasserwaard – Vijfherenlanden 2001.

Links[bewerken | brontekst bewerken]