Delftse School

Uit Agriwiki
De Frieslandhoeve in Serooskerke is gebouwd in 1955 (wederopbouwperiode) in de stijl van de Delftse school. Bron: Koldeweij, E.F., Boerenbedrijvigheid voortgang en behoud, Waanders Zwolle, RDMZ Zeist, pag. 170.

De Delftse School is een bouwstijl uit de periode 1930 tot 1960. Het was een sobere, traditionele architectuur, gekenmerkt door het ambachtelijk gebruik natuurlijke materialen, markante dakvormen en baksteen. Voor woningen was de inspiratiebron de eenvoudige landelijke bouwkunst. Voor grotere opdrachten was er extra aandacht voor het monumentale. Het was een reactie op de modernistische architectuur van het functionalisme met zijn strakke lijnen en platte daken. Vormen en waarden uit het verleden werden opnieuw geïnterpreteerd.

Grote animator voor deze stijl was Delftse hoogleraar prof. ir. M.J. Granpré Molière. Hij pleitte voor 'nederige' architectuur en trachtte zich te baseren op 'eeuwige waarheden'. Een zeker religieus aspect in de Delftse School komt tot uiting in de opvatting dat de architectuur de schepping moest ondersteunen. De grootste bloeiperiode viel net na de Tweede Wereldoorlog.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • F. Treffers, Registratie waardevolle panden in Lisse (Lisse 1995)
  • Bouwhistorie van boerderijen. Ontstaan en vorm van de boerderijen in Alblasserwaard en Vijfherenlanden, Stichting Boerderij en Erf Alblasserwaard – Vijfherenlanden 2001.

Links[bewerken | brontekst bewerken]