Quick Scan

Uit Agriwiki

Een Quick Scan is een lichte bouwhistorische opname met een interne of externe waardestelling. Bij een Quick Scan bepaalt de bouwhistoricus de vermoedelijke monumentwaarde van een gebouw/complex door de bouwgeschiedenis en de gebruikersgeschiedenis globaal te achterhalen.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De onderzoeker richt zich op de buitenkant en binnenzijde van het gebouw/complex. Het veldonderzoek wordt eventueel aangevuld met licht literatuuronderzoek en voor handen zijnde archiefmateriaal en oude foto’s. Met de gevonden informatie wordt de (vermoedelijke) monumentwaarde vastgesteld.

Resultaat[bewerken | brontekst bewerken]

Op basis van het onderzoek naar de bouw- en gebruiksgeschiedenis wordt een waardestelling opgesteld. Dit is een essentieel onderdeel van een bouwhistorische opname. De waardestelling kan weer dienen als uitgangspunt en toetsingskader voor restauratie, verbouwing of herbestemming.

In het eindrapport zijn de feitelijke beschrijving, de interpretatie van de bouwsporen en de waardestelling duidelijk van elkaar gescheiden. Hierdoor zijn de onderzoeksresultaten controleerbaar en bruikbaar voor vervolgonderzoek. Met het resultaat kan besloten worden of vervolgonderzoek nodig is. Een Quick Scan wordt uitgevoerd wanneer vastgesteld moet worden of er wel of niet sprake is van enige monumentwaarde. Bij de uitvoerige variant van dit onderzoek, de bouwhistorische opname, wordt gekeken waar de monumentwaarde uit bestaat. De meest uitgebreide variant van onderzoek is de bouwhistorische ontleding waarbij verborgen bouwsporen worden blootgelegd en het onderzoek doorgaat tijdens de werkzaamheden.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • Leo Hendriks, Jan van der Hoeve, Richtlijnen Bouwhistorisch Onderzoek (Den Haag 2000 en 2009)

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ronald Stenvert, Inleiding in de bouwhistorie, opmeten en onderzoeken van oude gebouwen (Utrecht 2007)