Leilinde

Uit Agriwiki

De leilinde is een lindeboom waarvan de takken zo zijn geleid dat ze horizontaal aan een frame zijn vastgemaakt. Deze bomen werden vaak aan de zuidkant van een woning geplant.

Monumentale boerderij met leilinden in Houten.

Plaats en functie[bewerken | brontekst bewerken]

De leilinde was in eerste instantie een uiterst functionele boom. Zo vervulde deze verschillende functies voor boerderij en erf.

Zonnescherm[bewerken | brontekst bewerken]

Leilinden werden vroeger vóór de boerderij geplaatst en dienden in de warme zomermaanden als zonnescherm zodat het koel bleef in huis. In de winter laat de leilinde, die haar blad in de winter verliest, juist veel zonlicht door, waardoor er nog voldoende licht in huis komt. Ook voor andere gebouwen op het boerenerf was de schaduw van de leilinde van groot belang. Zo werden de boom vaak gepland voor het karnhuis waar de boter en kaas werden bereid vanuit melk.

Windscherm[bewerken | brontekst bewerken]

Naast bescherming tegen de zon beschermen deze grote bomen het erf ook tegen de wind.

Leilinden voor een rietgedekte boerderij in Giessen-Oudekerk.
Leilinden voor een rietgedekte boerderij in Giessen-Oudekerk.

Insectenwering[bewerken | brontekst bewerken]

De leilinde vangt ook insecten op die schadelijk kunnen zijn voor de gewassen.

Vorm[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de leibomen die we vandaag de dag kennen vaak strak van vorm zijn waren de leibomen bij boerderijen juist vrij van vorm. De leibomen werden evenwijdig aan de gevel van de woning of een ander gebouw geplant, en werden zo gesnoeid dat enkele takken aan weerszijden van de stam bleven staan die evenwijdig stonden aan de gevel. Dit betekent dat de takken niet symmetrisch stonden ten opzichte van de stam. In de loop der jaren werden zowel de stam als de takken steeds dikker. Zodra de boom meer dan honderd jaar oud was ging het over in een knotboom.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]