Boerentuin in landschapsstijl

Uit Agriwiki
Plan tuinaanleg Demalihoeve in Oostwold
Landschapsstijl in Kollum

Boerentuinen waarbij het landschap in tuinen en parken wordt geïmiteerd

Naast de klassieke nutstuin en de formele boerentuin bestonden in Nederland ook boerentuinen in de landschapsstijl. Er kwam een einde aan de mode van de strakke formele tuinen die voorheen zo populair waren. Nieuwe ideeën over natuur en tuinkunst werden in de tweede helft van de achttiende eeuw uit Engeland overgebracht naar Nederland. Deze ideeën vormen samen de Engelse landschapsstijl.

Engelse landschapsstijl[bewerken | brontekst bewerken]

Blauwestadhoeve met slingertuin

De Engelse landschapsstijl is een tegenhanger van de Franse tuin, waarvan veel elementen te zien zijn in de formele tuin. Men wilde af van het idee dat de mens de natuur volledig moest beheersen. In plaats van symmetrie zocht men nu naar kronkelingen, doorkijkjes, en meanderende beken. Men legde parken aan met kunstmatige heuvels, niervormige vijvers en solitaire bomen. Ook in andere landen werd deze landschapsstijl al snel overgenomen. Aanvankelijk gebeurde dit vooral bij tuinen en parken rond buitenplaatsen. Later volgden ook de boeren die de tuinkunst van de grote huizen bekeken en de voortuinen op hun erf hierop aanpaste. Anders dan bij de klassieke nutstuin en de formele tuin, waar geen ontwerper aan te pas kwam, werden de tuinen in landschapsstijl ontworpen door een tuinarchitect. Hiervoor moest men zeer welvarend zijn, waardoor de parkachtige tuinen slechts voor een klein groepje rijke boeren weggelegd waren.

Slingertuinen[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat dit type tuinen maar voor een zeer kleine selectie welvarende boeren voorbehouden was, vinden we ze vooral in bepaalde streken van Groningen waar aan het eind van de vorige eeuw de graanboeren gouden tijden kenden. Deze tuinen werden in Groningen slingertuinen genoemd. Ga voor meer informatie over deze tuinen naar de pagina Slingertuin.

Ook elders in het land vind je boerentuinen in landschapsstijl, bijvoorbeeld langs de grote rivieren. Deze zijn doorgaans echter van een kleiner formaat dan de slingertuinen in Groningen. Elementen van de landschapsstijl zijn door heel Nederland terug te vinden. Zo kwam er bijvoorbeeld gras in de voortuin, of plantte men een linde, esdoorn of witte paardenkastanje op een opvallende plaats.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]