Bouwspoor raam wordt deur

Uit Agriwiki

Rondom ramen en deuren kunnen er onregelmatigheden in het metselwerk zitten. Dit zijn vaak sporen van een verandering. Deze bouwsporen vertellen iets over de geschiedenis van de boerderij. Een raam kan na verloop van tijd in een deur worden veranderd, of andersom.

Als een raam een deur is geworden, is dit vaak lastig te zien. Er zijn dan globaal twee mogelijkheden.

  • het raamkozijn is vervangen door een deurkozijn wat vaak smaller is. Aan de zijkant van het deurkozijn is het metselwerk dan onregelmatiger omdat de ontstane ruimte met metselwerk is opgevuld.
  • het raamkozijn is blijven zitten en de stijlen zijn langer gemaakt. De oude kozijnstijlen zijn aan weerszijden op ongeveer dezelfde hoogte verlengd. Dit gebeurt vaak op dezelfde wijze als wanneer een kozijnstijl wordt aangescherfd. Het metselwerk onder het voormalige venster is vaak uitgehakt, wat dan in de dagkanten van het kozijn te zien is.

In sommige gevallen wordt het vaste bovenraam van een schuifraam gehandhaafd als een bovenlicht boven de gemaakte deur(en). Wat ook voorkomt is dat een schuifvenster wordt omgebouwd tot een kozijn met één brede of twee (smalle) openslaande deuren (in geval van een empire schuifvenster) met een bovenlicht.


Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • Bureau Helsdingen