Bouwspoor deur wordt raam

Uit Agriwiki

Het gebruik van een boerderij verandert in de loop der jaren nog al eens. Een deur raakt in onbruik en wordt vervangen door een raam, of andersom. Een dergelijke wijziging laat in het metselwerk sporen na. Bij deze bouwsporen is het verband in het metselwerk verstoord.

Wanneer een deur een raam is geworden is dat soms duidelijk aan het metselwerk te zien. Het metselwerk onder het raam is anders van structuur dan het omringende metselwerk. Soms is het nieuwe metselwerk netjes ingetand in het bestaande werk. Soms zijn er duidelijk zichtbare bouwnaden. Lastiger wordt het als het nieuwe metselwerk onder het raam zo netjes is aangebracht dat het verschil tussen het oude en nieuwe metselwerk nauwelijks te zien is. (of de gevel is gestuukt of geschilderd) Nu is een deur meestal iets smaller dan een raam. Als een van de ramen net iets smaller is dan de andere ramen, kan dit een aanwijzing zijn dat er op deze plaats een deur heeft gezeten.

Aan deze zijgevel van een boerderij in Arkel is te zien dat een deur later in een breed raam is veranderd. Onder het moderne raam zijn twee verticale bouwnaden te zien en het inboetwerk is anders van kleur dan het omringende metselwerk. (foto: Bureau Helsdingen)

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • Bureau Helsdingen

Links: