7.0 De ontwikkeling van het kleurgebruik op het exterieur

Uit Agriwiki
Eeuwenlang werden de kleuren boerderijen bepaald door natuurlijke kleuren; riet, leem, kalk, baksteen en aardpigmenten. (Gebaseerd op een detail van de Rust op de vlucht naar Egypte door Joachim Patenier, 1520). Foto: Frits van der Gronde
Overzicht 1 van de onderzoeksresultaten naar kleurgebruik in het Groene Hart. Meer dan drie eeuwen kleur op kruiskozijnen en bolkozijnen van boerderijen.
Overzicht 2 van de onderzoeksresultaten naar kleurgebruik in het Groene Hart. Meer dan drie eeuwen kleur op schuifvensters van boerderijen.

Voor een goede restauratie en om daarbij kleuren historisch verantwoord aan te brengen, is kennis over historisch kleurgebruik nodig. Daarom is het ook goed om te weten welke ontwikkeling het kleurgebruik op het exterieur en het interieur van historische boerderijen in het Groene Hart heeft doorgemaakt. Hieronder is meer informatie te vinden over het kleurgebruik op het exterieur in de diverse tijdsperiodes.

Verder lezen

Bron

Deze tekst is gebaseerd op:

  • Ineke de Visser, Kleur op boerderijen. In het groene hart van Holland (Hardinxveld-Giessendam 2006)

Deze publicatie is tot stand gekomen door eigen onderzoek en o.a. de volgende bronnen:

  • L. Boot e.a., Van Hoogmade naar Arnhem, Lotgevallen van de boerderij Boskade 11 in de Bospolder bij Hoogmade 1600-2004 (Arnhem, 2004).
  • W. F. Denslagen en A. de Vries, Kleur op historische gebouwen: de uitwendige afwerking met pleister en verf tussen 1200 en 1940 (’s-Gravenhage, 1984).
  • M. de Keijzer en P. Keune, Pigmenten en bindmiddelen (Amsterdam, 2001).
  • L. Simis, bewerkt door H. Janse, en J. Berghuis jr., Schilder- en Verfkunst (’s-Gravenhage, z.j.).
  • W. van Wijk, Dordtse Kleuren (Breda, 2002)
  • H. J. Zantkuyl, Bouwen in Amsterdam (Amsterdam, 1973-1992 p. 94-108)