Gevelisolatie

Uit Agriwiki
(Doorverwezen vanaf Isoleren van een gevel)

Isolatie wordt pas sinds ca 1975 standaard toegepast. Gebouwen van voor die tijd hebben vaak zo goed als geen isolatie materialen. Door de milieubewuste houding van bewoners komt het steeds vaker voor dat gebouwen geïsoleerd worden. Op welke manieren kan dit en wat zijn de voor- en nadelen?

Isolatie afwegingen[bewerken | brontekst bewerken]

Redenen om een woning te willen isoleren zijn: het zuiniger omgaan met energie, wooncomfort en een beter binnenklimaat. Er zijn verschillende manieren om een woning te isoleren. Het is mogelijk om de binnenzijde en om de buitenzijde te isoleren. Een afweging kan snel gemaakt worden omdat isoleren aan de buitenzijde het beeld van het pand totaal verandert. Bij monumenten is isolatie aan de buitenzijde vrijwel altijd uitgesloten. Voor isolatie aan de buitenzijde worden er namelijk isolatieplaten bevestigd op de gevel en deze worden daarna afgestuukt. Vrijwel alle monumenten hebben aan de buitenzijde een uitstraling die bijdraagt aan de waarde van het pand en daarmee is buitenisolatie een onaanvaardbare aantasting van de waarde van het pand. Het isoleren aan de buitenzijde wordt daarom niet verder behandeld in dit artikel. Jammer, want deze vorm van na-isolatie is wel de beste manier. Het gebouw wordt in zijn geheel ingepakt en dat is beter dan het maken van een doos-in-doos constructie bij het van binnenuit na-isoleren. Daarbij steken namelijk de balkkoppen die opgelegd zijn in de buitenmuur door de isolatielaag heen. Als de naden van de dampremmer rondom de balken niet goed afgeplakt worden, komt er net bij de balkkop extra vocht in de constructie. Hierdoor treed er condensatie op in het hout. Hierdoor kan het hout gaan rotten.


Isoleren aan de binnenzijde[bewerken | brontekst bewerken]

Isolatie aanbrengen aan de binnenzijde van een gevel kan op verschillende manieren worden bereikt. Het is van belang dat de interieurzijde van de nieuwe wand zo wordt uitgevoerd dat deze kan worden gebruikt voor, bijvoorbeeld, het ophangen van wastafels en dergelijke. Houdt er rekening mee dat de totale wanddikte toeneemt met meestal ruim 10cm. Dat betekent ook dat het vloeroppervlak minder wordt. Door binnenwanden die haaks op de buitengevel staan ontstaan er koudebruggen. Het is mogelijk om deze wanden ook in te pakken (helemaal, of tot 1,5m vanaf de gevel). Ter plaatse van de raamopeningen in de gevel moet eveneens gelet worden op koudebruggen. Het omzetten van de isolatie tot tegen het kozijn is een optie. Maar hierdoor vertekent het beeld van het kozijn van binnen uit. De kozijnhout afmeting wordt minder. Een andere oplossing voor dit probleem is het plaatsen van een voorzetkozijn. Oude gevels van boerderijen zijn in het algemeen in steens of anderhalfsteens metselwerk opgebouwd. Deze diktes, vooral de dikte van anderhalfsteens, isoleren op zichzelf al meer dan gedacht. Dit houdt niet in dat binnenisolatie overbodig is, maar geeft wel aan dat er wellicht nog meer oplossingen zijn voor een fijner binnenmilieu. Enkelbeglazing vervangen door een isolerend enkelglas (voorzien van een coating die reflecterend werkt) is in dit soort gevallen vaak al een grote verbetering. Ook is het belangrijk dat als er schuifvensters aanwezig zijn, deze tochtdicht gemaakt moeten worden.

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Bron:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lennert Vrij, Boerenerven op het landgoed Twickel.
  • Bureau Helsdingen