Isoleren

Uit Agriwiki

Er zijn meerdere vormen van isolatie in de bouw. Het kan gaan over thermisch isoleren of over geluidsisolatie. Als er over isolatie wordt gesproken wordt er meestal thermische isolatie bedoeld. Bij het aanbrengen van beide isolatiesoorten is het van belang dat het aanbrengen reversibel gebeurd.

Thermische isolatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het isoleren van warmte-energie, de overdracht tot een minimum realiseren, dat is wat thermische isolatie doet. Thermische isolatie wordt ook wel warmte-isolatie genoemd. Isolatie wordt pas toegepast sinds de 2e helft van de 20ste eeuw. Er zijn veel verschillende vormen van het isolatiemateriaal. Er zijn natuurlijke en synthetische materialen. De meest gebruikte waarde om het isolerend vermogen aan te geven zijn de Warmteweerstand (R-waarde in m2*K/W) en de Warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda-waarde in W/m*K). Bij een restauratieproject wordt er altijd gesproken over het na-isoleren. Dit is een vorm van isoleren die bij een bestaande constrcutie aangebracht kan worden. Let er bij na-isolatie altijd op dat de dampremmer goed aangebracht is. Als dit niet goed gebeurt kunnen houten balkkoppen die zijn opgelegd in baksteenmuren te vochtig worden en gaan rotten.

Geluidsisolatie[bewerken | brontekst bewerken]

Geluidsisolatie is vooral van toepassing in woningen die tegen elkaar zijn aangebouwd, of voor ruimten onderling in één gebouw. Bij herbestemming van een boerderij waarbij de boerderij dubbel bewoond wordt is geluidsisolatie zeer belangrijk. Laat u goed adviseren door een professioneel bureau. Goede geluidsisolatie voorkomt burenruzie's!

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bureau Helsdingen