BRIM

Uit Agriwiki

Tijdig onderhoud kan dure en ingrijpende restauraties voorkomen. Daarom stimuleert de overheid eigenaren van Rijksmonumenten tot planmatig onderhoud. Zij doet dat in de vorm van het BRIM: Besluit Rijkssubsidiering Instandhouding Monumenten. Eigenaren kunnen aanspraak maken op deze regeling voor instandhouding (d.w.z. onderhoud of restauratie) van een beschermd Rijksmonument. De regeling heeft mogelijkheden voor een lening of een subsidie.

Lening[bewerken | brontekst bewerken]

Voor eigenaren van een rijksmonumentaal woonhuis bestaat de mogelijkheid tot een laagrentende lening, ofwel de Restauratiefonds-hypotheek. Ook wanneer uw pand een gedeeltelijk woonhuis is (minstens voor 50% van het oppervlak) of oorspronkelijk als woonhuis is gebouwd, komt u in aanmerking voor de lening. U kunt de financieringscheck doen op de website van de Rijksdienst om te controleren of u een lening kunt aanvragen. [1]

Subsidie[bewerken | brontekst bewerken]

Als uw rijksmonument géén woonhuis is, of een woonhuis is dat als museum geregistreerd staat, kunt u in aanmerking komen voor een subsidie. Dit geldt ook voor historische buitenplaatsen en archeologische rijksmonumenten. Voor deze subsidie moet er een 6-jaren onderhoudsplan opgesteld worden. Het P.I.P. Periodiek Instandhouding Plan. Het opstellen van z'n plan is veel en specialistisch werk. Voor een bedrijvenlijst met deskundigen: [2] Met de financieringscheck op de website van de Rijksdienst kunt u controleren of u een subsidie kuntaanvragen. [3]

Lening of subsidie?[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer u recht heeft op het aanvragen van subsidie, heeft u ook de mogelijkheid om te kiezen voor de lening, zoals hierboven beschreven. Het is niet mogelijk om voor hetzelfde pand beide opties aan te vragen. Welke keuze u maakt is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bij het maken van een keuze, kunnen deze vuistregels u op weg helpen:

  • Het type monument: Als eigenaar van een kerk is subsidie altijd voordeliger.

U kunt aanspraak maken op 65% subsidie over maximaal €700.000,- subsidiabele kosten.

  • De verwachte looptijd van de financiering: Als u het monument binnen 10 jaar denkt te verkopen is subsidie voordeliger.
  • Kosten van de ingreep: Als de fiscaal aftrekbare onderhoudskosten lager zijn dan €200.000,- , dan is de subsidie meestal voordeliger.

Zijn de kosten hoger dan €200.000,- , dan kan de Restauratiefonds-hypotheek interessant voor u zijn, omdat deze een hoger plafond kent. In dit geval raden we u altijd aan contact op te nemen met het Nationaal Restauratiefonds om uw situatie samen met hen te beoordelen.

Een te groot succes[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 is er een enorme stormloop ontstaan op de BRIM subsidie. De subsidie kon vanaf 15 januari 2011 aangevraagd worden. De eerste dag werden er bijna 2000 aanvragen binnen. Dat is veel meer dan het hele jaar daarvoor. Tussen deze aanvragen is geloot. De kans om subsidie te krijgen was ongeveer 1:4. Dit is een gang van zake waar niemand blij van wordt. Agrarisch Erfgoed Nederland vindt deze gang van zake erg nadelig voor de particuliere monumentenbezitters. Particulieren die hun pand willen restaureren kunnen meestal niet een jaar wachten op een nieuwe kans op subsidie. Particulieren die de BRIM subsidie aanvragen voor onderhoud vinden de kosten voor het laten maken van een 6-jaren plan te hoog, zeker nu de kans op subsidie zo laag is. Gemeenten of instanties met veel monumenten in hun bezit werken meestal al met onderhoudsplannen. Voor hen zijn de extra kosten voor het aanvragen van een BRIM dus lager. Ze hebben immers vaak al een (6-jaren) onderhoudsplan.

Ontwikkelingen voor 2012 en verder[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de enorme belangstelling voor instandhoudingsubsidie wordt de uitvoering van de regeling voor 2012 op verschillende punten aangepast. 2012 wordt een tussenjaar. Waarschijnlijk wordt vanaf 2013 de BRIM regeling volledig aangepast.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

Links[bewerken | brontekst bewerken]