Eikenhout

Uit Agriwiki
Gelakt eikenhout. Bron: Bot, P., Vademecum historische bouwmaterialen, installaties en infrastructuur, Arnhem 2009, pag. 200.

Eikenhout is een loofhoutsoort afkomstig van een eikenboom. Eikenhout is een fraaie en zeer duurzame houtsoort (met duurzaamheid wordt in dit verband bedoeld dat het hout lang mee gaat, ook onder minder goede omstandigheden). Vanwege deze duurzaamheid werden bijvoorbeeld hooibergroeden vrijwel altijd van eikenhout gemaakt, deze roeden zijn namelijk gedeeltelijk ingegraven in de grond. Eikenhout is een stugge en harde houtsoort. Het is sterk en weinig gevoelig voor aantasting door houtworm en andere houtaantasters. Daarnaast heeft eikenhout ook een fraaie tekening en is het goed te bewerken. Hierom is eikenhout in het interieur (oorspronkelijk) altijd onbeschilderd toegepast.

In bosrijke gebieden heeft men tot in de 20ste eeuw eikenhout toegepast in de lokale boerderijenbouw. In het westen en noorden van Nederland was men meer afhankelijk van geïmporteerd eikenhout dat voornamelijk uit Duitsland kwam. In de loop van de 17de eeuw werd eikenhout echter zeer schaars. Hierom ging men voor het maken van balklagen, gebintconstructies en kozijnen over op grenenhout. Grenenhout werd vanaf die tijd in grote hoeveelheden uit Duitsland en Scandinavië geïmporteerd.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • P.A.M. van Wijk Boerderijen Bekijken; Historisch boerderijonderzoek in Nederland (Arnhem / Amersfoort 1985), p.77.