Chalêt-stijl

Uit Agriwiki

De Chalêt-stijl is een sub-bouwstijl die valt onder de Neo-Renaissance. De Chalêt-stijl komt in ons land voor in de periode 1875-1915. Deze bouwstijl vond zijn inspiratie in de Zwitserse landelijke bouwkunst. Door toenemende internationale spoorverbindingen werd het voor kapitaalkrachtige mensen mogelijk naar het buitenland te reizen. Zwitserland werd een populair vakantieland om zijn zuivere berglucht en kuuroorden. De Chalêt-stijl treffen we daarom vaak aan bij villa's, landhuizen en hotels. De stijl wordt gekenmerkt door ver overstekende dakvlakken met daartussen sierspanten, vaak voorzien van uitgesneden of uitgezaagde decoratieve randen. Ook werd er veel gebruik gemaakt van latwerk, houten veranda’s, balkons en erkers. En vakwerktopgevels.

Bij deze boerderij toont het overstek de invloed van de Chalêt-stijl. De spekbanden zijn de invloed van de Neo-renaissance. Boerderij te Oud-Alblas (ZH). (Bron: Fotoarchief Bureau Helsdingen, Vianen)

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste kenmerken zijn de overstekende kappen met een rijk versierd hangwerk, de houten veranda's, balkons en erkers en de combinatie met Neo-Renaissance of Art nouveau-elementen.

Toepassing van de Chalêt-stijl in boerderijen[bewerken | brontekst bewerken]

Elementen uit de Chalêt-stijl zijn ook vaak toegepast in boerderijen. Het gaat dan voornamelijk over overstekende dakvlakken met rijk bewerkte windveren en sierspanten; ook wel hangwerk genoemd. Boerderijen met kenmerken uit de Chalêt-stijl komen door het hele land af en toe voor. In de Lopikerwaard (provincie Utrecht) heeft dit zich ontwikkeld tot een regionaal kenmerk.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • F. Treffers Registratie waardevolle panden in Lisse (Lisse 1995)
  • Bouwhistorie van boerderijen. Ontstaan en vorm van de boerderijen in Alblasserwaard en Vijfherenlanden, Stichting Boerderij en Erf Alblasserwaard – Vijfherenlanden 2001
  • Bureau Helsdingen

Links[bewerken | brontekst bewerken]