Rieten dak en brand

Uit Agriwiki
Zijgevel van boerderij, het bedrijfsgedeelte, na een brand van 14 juli 2010

Brand is het grootste gevaar voor een rieten dak. Al te veel boerderijen zijn geheel verwoest door brand. Daarom is de brandverzekeringspremie van een rieten dak ook hoger dan van een pand met een pannen dak.

Om brand en brandschade te voorkomen kunnen er een aantal maatregelen genomen worden.

  • De schoorsteen regelmatig vegen
  • Een bliksemafleider aanbrengen
  • Het schroefdak
  • Brandvertrager op het dak aanbrengen
  • Een sprinklerinstallatie aanbrengen
  • De onderconstructie brandwerend detailleren

Het schroefdak[bewerken | brontekst bewerken]

Het schroefdak is een moderne manier van riet aanbrengen. Tussen de sporen en het riet wordt een plaat aangebracht. Deze plaat zorgt ervoor dat bij brand het vuur niet wordt gevoed door zuurstof. Bij een traditioneel gebonden dak wordt er bij brand zuurstof aangevoerd via de onderzijde van het riet. Door het aanbrengen van een plaat onder het riet wordt deze toevoer afgesloten waardoor het vuur niet meer om zich heen kan grijpen. Op deze manier blijft bij brand de rest van het gebouw gespaard (bij tijdig ingrijpen). De brandwerendheid van het schroefdak heeft zich in de praktijk bewezen en al menig boerderij voor totale verwoesting gespaard.

Er bestaat discussie over de vraag of een schroefdak net zo lang mee gaat als een traditioneel gebonden dak. Volgens sommigen zorgt de plaat ervoor dat het vocht dat na een regenbui het dak indringt, lastiger weg geventileerd kan worden. Het riet van een schroefdak zou dus eerder gaan rotten dan het riet van een traditioneel gedekt dak. Inmiddels is er 41 jaar ervaring (2012) met het schroefdak. In de praktijk is tot nu toe niet gebleken dat het schroefdak korter mee gaat dan het traditioneel gebonden dak. De levensduur van een rieten dak wordt daarnaast door veel andere factoren sterk beïnvloed.

Het schroefdak heeft nog een ander voordeel, namelijk dat er stilstaande lucht wordt gecreëerd in de rietstengels. Stilstaande lucht is de beste isolator. Een rietpakket van 25cm op een schroefdak levert als snel een Rc-waarde op van: 1,5 m2K/W en dan is er nog geen sprake van een isolatieplaat of na-isolatie! Een aandachtspunt bij een geïsoleerd schroefdak is verder dat de daklijn wat verder omhoog komt. Let bij aansluitingen met topgevels en schoorstenen op dat dit geen problemen oplevert. Spreek van te voren met de rietdekker door wat de beste oplossing is voor uw dak.

Brandvertrager op het dak aanbrengen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook kan er een anti-brandmiddel aangebracht worden. Dit middel werkt, zoals de naam al aangeeft, brandvertragend en bovendien zorgt het ervoor dat het riet een waterafstotende laag krijgt waardoor mossen en algen minder voedingsstoffen in het riet aantreffen en dus moeilijker kunnen groeien. Een anti-brandmiddel werkt dus op twee manieren mee aan een langere levensduur van het rieten dak. Nadeel van het aanbrengen van dergelijke middelen is dat deze met de slijtlaag mee van het dak slijten na een aantal jaar. Bij een schroefdak is het aanbrengen van een brandvertrager niet zinvol.

Over riet en brandwerende maatregelen staat er veel nuttige informatie op www.riet.com

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tekst is gebaseerd op: