Mortel

Uit Agriwiki
(Doorverwezen vanaf Specie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een mortel is een "plastisch deegachtige, samengestelde stof waarmee stenen tot een geheel verbonden worden." (Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001), p.320).

Soorten mortel[bewerken | brontekst bewerken]

Een mortel bestaat uit een bindmiddel, vul- of verschralingsmiddel en een toeslagmiddel. De gebruikte stof voor het bindmiddel geeft de mortel zijn naam. Een vul- of verschralingsmiddel is meestal zand. Het toeslagmiddel zorgt ervoor dat bij binding van de mortel het vrijkomende water wordt opgenomen en is een hydraulische toeslag. Dit kan zijn: tras, cement of bijvoorbeeld baksteengruis. De volgende bindmiddelen worden onderscheiden:

Aangezien een gemetselde buitenmuur waterdicht moet zijn, moet de mortel ook waterdicht zijn. De mortel mag echter nooit waterdichter zijn dan de omringende (bak)stenen. Bij het inboeten of bijwerken van gevels is het daarom van belang dat de mortel zo wordt samengesteld dat de waterdichtheid gelijk is aan de rest van de wand. Voor het waterdicht maken van trasramen en kelders wordt er aan de mortel tras als toeslagmiddel toegevoegd.

Basterdmortel[bewerken | brontekst bewerken]

Een wortel waar niet alleen kalk en zand in zit maar ook Portlandcement. Ook een mortel met kalk en tras wordt een basterdmortel genoemd.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001), p.320 en 60
  • P. Bot, Historische bouwmaterialen, installaties en infrastructuur (2009), p. 121

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]