Waterstal

Uit Agriwiki
(Doorverwezen vanaf Hoge stal)
Waterstal te meerkerk

Permanente stal op hoogte om vee ten tijde van overstromingen veilig te stallen. De stal is ten opzichte van de schuurvloer verhoogd door een met aarde opgeworpen bult.

In Gelderland komen waterstallen enkel in de vloedschuren voor. In de Alblasserwaard, Vijfherenlanden, Krimpenerwaard en Lopikerwaard worden waterstallen en waterzolders in vloedschuren én in de boerderij zelf aangetroffen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Waterstallen bevinden zich vaak in de zijbeuk, en in sommige gevallen in de middenbeuk van de schuur. Via een oplopend aarden talud kon het vee op stal worden gezet. Aan de buitenkant zijn waterstallen herkenbaar aan de hooggeplaatste mestluiken en stalvensters. In Zuid-Holland werden de waterstallen vanaf de 17e eeuw steeds hoger gemaakt om boven het waterpeil te blijven. Vooral exemplaren uit de 19e eeuw zijn bijzonder verhoogd. Ook boeren uit de Utrechtse waarden moesten door het steeds hogere niveau van het water aanpassingen maken. Zo werden veel waterstallen in deze provincies vervangen door waterzolders. Hierdoor werd het voor de boer ook makkelijker de koeien te voeren.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Toebast, Judith. 'Voor als de dijken doorgingen: Maatregelen tegen rivieroverstromingen bij boerderijen, zeventiende-negentiende eeuw.' Tijdschrift voor waterstaatgeschiedenis, vol. 21, no. I-2, II-22, pp. 11--22.