Duurzaam Bouwen (DuBo)
Dit begrip is intussen ingeburgerd in zowat alles wat met bouwen te maken heeft. Het komt voort uit het Brundtland-rapport dat in 1987 in opdracht van de Verenigde Naties werd geschreven. Daarin werd het omschreven als ‘sustainable development’. Deze Engelse term is naar het Nederlands toe wel heel onzorgvuldig vertaald in ‘duurzaam bouwen’. Het woord duurzaam betekent namelijk ‘geschikt om lang te bestaan’, terwijl bedoeld is dat er zo moet worden gebouwd dat er zo weinig mogelijk verloren gaat. Dat is iets heel anders. In feite gaat het erom dat er zo wordt gebouwd dat er voor de komende generaties nog voldoende voorhanden is om ook te bouwen. In feite hebben we dat bij de bouw van de boerderijen altijd toegepast. Als we namelijk dieper ingaan op het begrip duurzaam bouwen, komen we de volgende aspecten tegen:
- Materiaalgebruik (zuinig omgaan met grondstoffen en hergebruiken waar het kan); iets wat bij de boerderijbouw in het verleden altijd is toegepast.
- Energiegebruik (energiebesparing, klimatisering en gebruik duurzame bronnen); kaaskelders, isolerende waarde riet, in zomer in stal wonen, afvalhout als verwarming.
- Waterverbruik (opvangen water e.d.); gebruik waterputten om koeien te drinken te geven.
- Afval (zoveel mogelijk hergebruik); er werd nooit iets weggegooid.
- Mobiliteit (alles zo dicht mogelijk bij zoeken); dat was heel normaal en gebeurde overal.
- Ecologische woonomgeving (veel groen en water in de omgeving); elke boerderij werd rondom beplant, er waren sloten enzovoort.
Een combinatie van dit alles zijn wel de leilinden die tegen de zuidgevel van de boerderij werden geplant om te functioneren als een automatische zonwering.
Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]
- Uit nieuwsbrief Boerderij & Erf