Waardestelling

Uit Agriwiki
Versie door Beheerder (overleg | bijdragen) op 7 feb 2012 om 15:50 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een waardestelling is het onderdeel van een bouwhistorisch onderzoek waarin de monumentwaarde inzichtelijk wordt gemaakt en wordt beargumenteerd. Dit gebeurt i...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een waardestelling is het onderdeel van een bouwhistorisch onderzoek waarin de monumentwaarde inzichtelijk wordt gemaakt en wordt beargumenteerd. Dit gebeurt in verschillende categorieën. De waardestellingsplattegrond kan hier deel van uitmaken.

Waardestelling binnen een rapport

Een bouwhistorisch onderzoek is bedoeld om de eventuele monumentwaarde van een gebouw/complex aan te geven. Dit gebeurt op basis van objectieve gegevens en een interpretatie daarvan. De waardestelling is de eigenlijke conclusie van het onderzoek.

De waardestelling is vaak opgedeeld in categorieën, zoals cultuurhistorische waarde, algemene historische waarde, bouwhistorische waarde, architectuurhistorische waarde, ensemblewaarde. De belangrijkste criteria die gebruikt worden bij de beoordeling zijn gaafheid/herkenbaarheid en zeldzaamheid. Hiermee wordt bepaald of bijvoorbeeld de ensemblewaarde van de boerderijgebouwen, het erf en de omgeving hoog, positief of indifferent is. Wanneer dit voor alle categorieën gedaan is, kan een slotconclusie getrokken worden.

De contextuele en de Interne waardestelling

Er bestaan twee soorten waardestellingen: de contextuele waardestelling en de interne waardestelling. De Contextuele waardestelling vergelijkt de bouwhistoricus de waarden van een gebouw/complex met soortgelijke gebouwen op landelijk, regionaal of plaatselijk niveau. Bijvoorbeeld, een schoolgebouw uit het Interbellum vergelijkt hij met een ander schoolgebouw uit dezelfde tijd, rekening houdend met de lokale context en omstandigheden. Bij een Interne waardestelling bepaalt de bouwhistoricus het belang van de onderdelen van een gebouw/complex ten opzichte van het gebouw/complex zelf. Het gaat hier om onderwerpen als stedenbouwkundige of landschappelijke situering, de bouwmassa, kapvorm, gevels, constructie, het interieur en de interne afwerking.

Momentopname

Een waardestelling is geen absoluut gegeven dat voor altijd vast blijft staan. Het is een momentopname met een zekere geldigheidsduur. Het is niet voor eeuwig geldig omdat (onderdelen van) gebouwen/complexen zeldzamer kunnen worden naar mate er meer verloren gaat, omdat er telkens nieuwe inzichten komen in het vakgebied welke de visie op monumenten beïnvloeden, of omdat aandachtsgebieden verschuiven. Zo krijgen industrieel erfgoed en wederopbouwarchitectuur tegenwoordig veel meer aandacht dan voorheen.

Waardestellingsplattegrond

Omdat alleen de tekst van een waardestelling vaak onvoldoende inzicht geeft, wordt een rapport soms voorzien van een waardestellingsplattegrond. Dit is een schematische tekening waarin met kleurencode de waardes aangegeven zijn. De gebruikelijke codering is als volgt: Blauw: hoge monumentwaarde Groen: Positieve monumentwaarde Geen: Indifferente monumentwaarde Met een gekleurd kruis door een kamer wordt de waardering van het plafond of de kap aangegeven. Een gekleurde stip verwijst naar de waarde van een interieuraspect.

Bron

De tekst is gebaseerd op:

  • Bureau Helsdingen
  • Leo Hendriks, Jan van der Hoeve, Richtlijnen Bouwhistorisch Onderzoek (Den Haag 2000 en 2009)

Links

Verder lezen

  • Auteur, titel (jaar van uitgave) p.pagina nr. Het * zorgt voor een opsommingsteken. Gebruik dit altijd, dus ook bij 1 link.
  • Extern artikel (link naar andere website) met verduidelijkende tekst over de link. Het * zorgt voor een opsommingsteken. Gebruik dit altijd, dus ook bij 1 link.