Vuurplaat

Uit Agriwiki
Principetekening stookplaats met haardplaat, vuurplaat en kolk. Reconstructie van de stookplaats in Marken, Moeniswerf 7. Bron: H. Janse, Houten Huizen, p.75.

Het vuur in de haard werd aangelegd op een 15-20 mm dikke ijzeren vuurplaat die vaak op een laag schelpen of stenen lag. Rondom de vaak iets verhoogde vuurplaat, die tevens als voetenverwarmer diende, vinden we vaak een omranding van natuursteen of halve tegeltjes.

Onder een rechthoekig gat in de vuurplaat werd een gemetseld putje gemaakt, dat men kolk, kolkie, kuil of asput noemde. De bodem van het putje werd veelal belegd met plavuizen. Het rechthoekige gat in de vuurplaat werd met een roostertje afgedekt. Boven dit roostertje werd een vuurbok of vuurkorf geplaatst voor de brandstoffen.

Naast de vuurplaat werd er veelal een aspot in de vloer geplaatst. Dit was meestal een oude Keulse pot waar de oren van afgebroken waren. In deze aspot konden 's nachts gloeiende kooltjes worden bewaard om de volgende ochtend het vuur weer mee op te kunnen rakelen.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • H. Janse, Houten huizen. Een unieke bouwwijze in Noord-Holland (Amsterdam, 1970), p.73.