Vlaamse schuur

Uit Agriwiki
Vlaamse schuur in Breda
Vlaamse schuur met golvende dakrand in Breda

Nederlandse benaming voor een ook in Vlaanderen voorkomend tweebeukig of driebeukig schuurtype met zijlangsdeel en tasruimte in de overige beuken. De Vlaamse schuur komt vooral in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen voor.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaamse schuur in Ulvenhout

Kenmerkend aan de Vlaamse schuur is dat de deel niet in het midden van de schuur ligt, maar aan één zijde. Een dergelijke zijlangsdeel betekent dat de werkruimte van de schuur zich aan de zijkant van de schuur bevindt. Deze werkruimte kon tevens als inrit voor wagens gebruikt worden. Dit is ook te zien aan de aanwezigheid van een of twee inrijpoorten. Door de benodigde hoogte van de inrijpoort was het nodig om het rieten dak op die plek iets op te lichten of een inspringende hoek te maken. Dit creëert de typische asymmetrische met golvende dakrand van de Vlaamse schuur. De draagconstructie wordt gevormd door een eenzijdig doorstekend ankerbalkgebint. De middenruimte deed vaak dienst als de tasruimte waar stro en hooi werd bewaard. De zijbeuken werden gebruikt voor het opslaan van landbouwwerktuigen en het stallen van vee.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlaamse schuur vindt zijn oorsprong in het Vlaanderen van de 12e en 13e eeuw. In die periode stichtten abdijen kloosters in de ingedijkte gebieden langs de Noordzee. Bij deze kloosters, die vaak grote landerijen in bezit hadden, was steeds meer behoefte aan ruime schuurgebouwen om de rijke oogst te bergen. De constructie van de zogenoemde kloosterschuren werd na de middeleeuwen op kleinere schaal overgenomen door individuele boeren. Er wordt vermoedt dat het verlagen van de schuren door deze landbouwers tot de typische draagconstructie van de Vlaamse schuur heeft geleid: de constructie werd aan één kant aangepast zodat aan er bij de deel genoeg ruimte was om met een volgeladen kar in te kunnen rijden.

Vanaf de 17e eeuw verspreide dit schuurtype zich vanuit België naar de Nederlandse provincies Noord-Brabant en (in mindere mate Limburg (NL)).

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bouwhistorie van boerderijen. Ontstaan en vorm van de boerderijen in Alblasserwaard en Vijfherenlanden, Stichting Boerderij en Erf Alblasserwaard – Vijfherenlanden 2001.
  • Heesewijk, Hugo. 'Bouwhistorisch onderzoek spantconstructie Vlaamse schuur Boerderij Bruggerhof in Hunsel.' 2015.