Utrecht, Lopikerwaard

Uit Agriwiki

Lopikerwaard[bewerken | brontekst bewerken]

In de Lopikerwaard komen naast enkelvoudige langgerekte huisvormen ook veel boerderijen voor waarvan het voorhuis voorzien is van een grote kelder-opkamer aanbouw. Hoewel hier enkele interessante voorbeelden van de T-huisontwikkeling bewaard zijn gebleven, komen er toch meer krukhuizen voor dan boerderijen met volledig dwars voorhuis. Een bijzonder aspect van de boerderijbouw in deze zeer laag gelegen waard vormen de verschillende soorten vloedvoorzieningen. In veel gevallen ligt het gebouw zelf op een kunstmatige of natuurlijke verhoging. Bij andere boerderijen is het voorhuis geheel of gedeeltelijk voorzien van een extra hoog vloerniveau, herkenbaar aan de opvallend hoge plaatsing van voordeur en vensters. Ook vindt men hier zware vloedzolders in het achterhuis, waarop vee en hooi in geval van overstroming in veiligheid konden worden gebracht.

In zowel de Lopikerwaard als in de omgeving van Woerden vormde tenslotte de hennepteelt lange tijd een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Deze teelt, die al in de loop van de 18de en 19de eeuw verdween, heeft echter geen sporen nagelaten in de boerderijbouw, omdat de verwerking en opslag van dit product niet plaats vond in het hoofdgebouw maar in afzonderlijke schuren. Van deze hennepschuren zijn, voor zover bekend, in het Utrechtse weidegebied thans geen voorbeelden meer overgebleven.

Grondsoorten in de provincie Utrecht. Bron: R. Blijdenstein, Tastbare Tijd. Cultuurhistoriscche atlas vande provincie Utrecht, Utrecht 2005, p. 75; A.A. Brombacher & W. Hoogendoorn, Aardkundige waarden in de provincie Utrecht, Utrecht 1997, p.65.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tekst is afkomstig uit: Stichting Historisch Boerderij-onderzoek, Landelijke bouwkunst. Utrecht, Arnhem 1993. De mappen Landelijke bouwkunst van de SHBO met opmetingstekeningen zijn in te zien in de bibliotheek van de RCE.

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]