Strubben

Uit Agriwiki
De strubben, Kniphorstbos
De strubben Kniphorstbos

Strubben (ook wel: strubbenbos, strubbel) zij verspreid staande groepjes bomen met zeer kronkelige stammen. De kronkelige stammen zelf worden ook wel aangeduid met de term 'strubben'.

Strubben zijn ontstaan als kleine eikenstruiken die, ten tijde van de vele schaapskuddes, voordat ze groot konden worden aangevreten werden door de schapen. Ook het herhaaldelijk oogsten van geriefhout zorgde ervoor dat de bomen niet de hoogte in groeiden. Horizontale takken bleken een hogere overlevingskans te hebben in de heide. Deze schoten wortel in de grond waardoor weer nieuwe eiken omhoogkwamen, en groepjes bomen ontstonden. Je ziet strubben vooral terugkomen in het esdorpenlandschap.

Toen vanaf ca. 1900 de schaapskuddes door de uitvinding van kunstmest grotendeels uit het Nederlandse landschap verdwenen, konden de groepjes eiken omhoog groeien. Ze groeiden uit tot boomgroepen van wel 8 tot 12 meter hoog. Door de vraat- en kapschade groeiden de stammen niet recht omhoog maar vormden zich sterk kronkelende stammen.

Hondsrug, strubben-kniphorstbosch

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]