Schuifraam isoleren

Uit Agriwiki

Een schuifvenster is een kernmerkend venster voor veel oude gebouwen. Schuifvensters zijn verre van tochtdicht en dat is een groot nadeel. De schuifvensters zijn te verbeteren, maar het is daarbij belangrijk om ook hierbij als uitgangspunt te nemen dat behoud voor vernieuwen gaat.

Oude schuifvensters[bewerken | brontekst bewerken]

Om een schuifvenster relatief soepel te kunnen schuiven is het belangrijk dat er zo min mogelijk wrijving ontstaat. Om zo min mogelijk wrijving te krijgen zijn de sponningen iets ruimer dan het schuifraam zelf. Schuifvensters zijn ook relatief zwaar om te openen. Dit heeft te maken met de techniek maar ook weer met de speling van het raamkozijn in de sponning. Deze speling is dan wel bedoeld om de wrijving te minimaliseren maar geeft juist ook de mogelijkheid dat het raamkozijn iets scheef in de sponning komt waardoor het raamkozijn dreigt vast te lopen. Door de tocht door kieren en het enkelglas wat is aanbracht, is de isolatiewaarde gering en is er sprake van een koudeval bij de ramen. Verder kunnen de touwen waar de contragewichten aanzitten, breken. En blijven de schuiframen door dezelfde contragewichten niet in elke gewenste stand open staan.

Verbeteren van schuifvensters[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn een aantal mogelijkheden om deze problemen te verminderen of zelfs weg te nemen. Het is belangrijk om aanpassingen aan het kozijn zo veel mogelijk onzichtbaar te maken, dus het intern aanpassen van de sponning en achter het belegstuk van het kozijn. Voor oude gebouwen is het belangrijk dat aanpassingen zoveel mogelijk reversibel worden uitgevoerd. Laat altijd eerst een deskundige kijken naar het schuifvenster alvorens aanpassingen te maken.

Voorzetbeglazing of -venster[bewerken | brontekst bewerken]

Een schuifvenster is te voorzien van voorzetbeglazing of een voorzetvenster. Zie hiervoor het artikel "Stalraam isoleren". Een schuifvenster is dan wel geen stalraam maar het idee van een voorzetvenster is vrij universeel.

Verstelbaar belegstuk[bewerken | brontekst bewerken]

Verder is er de mogelijkheid om het belegstuk te voorzien van vleugelmoeren in plaats van belegschroeven. Met deze vleugelmoeren is het mogelijk om het belegstuk op een makkelijke manier aan te draaien en hiermee de kieren te dichten als het raam dicht is.

Rubberen strips in sponning[bewerken | brontekst bewerken]

Door het plaatsen van speciale rubberen strips in de sponning, aan de buitenzijde, is het mogelijk om eveneens tocht tegen te gaan. De strips zorgen voor een grotere weerstand waardoor het raam echter wel moeilijker open gaat maar wel gemakkelijker in elke gewenste stand open blijft staan. Enkele van deze strips zijn zelfs reversibel aan te brengen.

Schuifsysteem vernieuwen en aanpassen van sponningen[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast is het ook mogelijk om geheel nieuwe systemen aan te brengen in het schuifkozijn. Hiervoor wordt het bestaande touw met contragewicht of de veer verwijderd en komt daarvoor in de plaats een modern schuifsysteem. Door het aanbrengen van tochtprofielen wordt de afdichting gegarandeerd. Door het inbrengen van het schuifsysteem is het venster makkelijker te openen en blijft het op elke gewenste stand open staan.


Enkel glas vervangen[bewerken | brontekst bewerken]

Het vervangen van enkel glas door isolerend dubbel glas heeft veel grotere gevolgen dan het op het eerste gezicht lijkt. Allereerst zit er in het schuifraam misschien wel oud glas, dat een beetje hobbelig is en op zichzelf al waardevol. Daarbij is dubbel glas dikker en zwaarder dan het enkel glas. Daarvoor moet het raamhout en de glassponning aangepast worden. En daardoor ook het raam. En de gewichten zijn niet zwaar genoeg meer. Als men niet uitkijkt blijft er van het historische schuifvenster weinig meer over. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere oplossingen. Allereerst is er ook speciaal dun dubbel glas, dat in de stopverf gezet kan worden. En er is isolerend enkel glas. Deze glassoorten isoleren wel minder dan gewoon dubbelglas HR++, maar als het goede ramen zijn, is vervangen ook niet duurzaam.

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]