Rieten dak vervangen

Uit Agriwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rietendaken hebben een levensduur die door verschillende omstandigheden sterk kan variëren. Na 'blank verstoppen' en 'opstoppen' zal het riet van het dak toch een keer vervangen moeten worden.

Verschillende soorten rietendak[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het aanbrengen van een nieuw rietendak zijn er twee manieren: 1. het traditionele dak; 2. het schroefdak.

Het traditionele dak[bewerken | brontekst bewerken]

Een traditioneel rietendak is opgebouwd uit riet dat door middel van gaarden gebonden is op rietlatten. (Rietlatten zijn hetzelfde als panlatten alleen dragen ze riet in plaats van pannen.) De isolatie van het riet gaat voor het grootste deel verloren doordat de wind er doorheen kan blazen. Het dak isoleert niet doordat het riet zeer goed ventileert. Door de goede ventilatie gaat het dak lang mee, vocht wordt goed afgevoerd en weg geventileerd. Als het dak verder goed onderhouden wordt, kan het wel 40 jaar meegaan.

Het schroefdak[bewerken | brontekst bewerken]

Het schroefdak is een moderne variant. Tussen de sporen en het riet wordt een plaat aangebracht. Deze (brandwerende) plaat zorgt ervoor dat bij brand het vuur niet wordt gevoed door zuurstof. Bij een traditioneel schroefdak wordt er bij brand zuurstof aangevoerd via de rietstengels. Door het aanbrengen van een plaat onder het riet wordt deze toevoer afgesloten waardoor het vuur veel minder hard om zich heen grijpt. Op deze manier blijft bij brand de rest van het gebouw gespaard (bij tijdig ingrijpen). De functie van deze plaat werkt volgens sommigen ook nadelig voor de levensduur van het rietendak. Bij brand zorgt de plaat ervoor dat er geen zuurstof kan worden toegevoerd, maar dat zou ook betekenen dat het vocht dat na een regenbui het dak indringt, niet weg geventileerd kan worden. Het riet van een schroefdak zou dus eerder gaan rotten dan het riet van een traditioneel gedekt dak. Toch heeft het niet ventileren ook weer een ander voordeel, namelijk dat er stilstaande lucht wordt gecreëerd in de rietstengels. Stilstaande lucht is de beste isolator. Een rietpakket van 25cm op een schroefdak levert als snel een Rc-waarde op van: 1,5 m2K/W en dan is er nog geen sprake van een isolatieplaat of na-isolatie! Een aandachtspunt bij een schroefdak is verder dat de daklijn wat verder omhoog komt. Let bij aansluitingen met topgevels en schoorstenen op dat dit geen problemen oplevert. Spreek van te voren met een expert door wat de beste oplossing is voor uw dak.

Controleren van onderconstructie[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien al het bestaande riet van het dak af moet voordat het nieuwe riet aangebracht kan worden, is het verstandig om in deze periode samen met de rietdekker en een timmerman de onderliggende constructie eens goed te bekijken. Ook voordat het riet eraf gaat is het handig om van binnenuit de houten dakconstructie met een timmerman te bekijken. Als er namelijk zwakke plekken in de houtconstructie zitten kunnen die zeer goed worden gerepareerd als al het riet eraf is. Sporen kunnen van buitenaf namelijk goed worden doorgespijkerd met muurplaat, gordingen en flieringen. Het doorspijkeren van de sporen aan de gebintplaat is een goede methode om de spatkrachten in de kap op te vangen. Ook is het een stuk eenvoudiger om een gording of een spoor te vervangen als het riet niet aanwezig is, aangezien alle onderdelen dan makkelijker los zijn te halen en eventueel te repareren of te vervangen zijn.

Herkomst van het riet[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het aankopen van het riet is het belangrijk om te weten waar het riet vandaan komt. Riet is er namelijk in veel verschillende kwaliteiten. Overleg altijd met een expert welk riet een goede kwaliteit heeft. Over het algemeen kan gezegd worden dat Hollands riet een goede kwaliteit heeft. Dit heeft er ook mee te maken dat het riet niet over een grote afstand is getransporteerd. Tijdens het transport is de kans groot dat het riet te vochtig wordt en dat er al schimmel of rotting in gang is gezet alvorens het op het dak ligt. Bovendien is minder transport ook nog eens beter voor het milieu en dat is wel zo mooi voor een dak van duurzaam materiaal.

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tekst is gebaseerd op: