Oostenrijkse woning

Uit Agriwiki
Oostenrijkse woning in Marknesse

Waar de boerderijen in de Noordoostpolder in de beginjaren waren gebaseerd op de Wieringermeerboerderijen, werd het al snel duidelijk dat het te duur zou zijn om alle boerderijen naar dit voorbeeld te bouwen. In Nederland was een tekort aan bouwmaterialen en arbeiders om woningen te bouwen. Directie Wieringermeer, verantwoordelijk voor het ontginnen, bouwrijp maken en inrichten van de nieuwe polders, maakte zich zorgen over de vertraging van de bouw van boerderijen in de Noordoostpolder. In de tussentijd dreigde in Oostenrijk een groot voedseltekort.

Oostenrijkse woningen in Drachten

Het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting maakte een afspraak met Oostenrijk. Ze ruilden gedroogde groenten, zaden en visconserven tegen bouwpakketten van houten woningen die ze in Oostenrijk konden maken. De Weense firma Thermobaugesellschaft GmbH werd ingezet om de 800 woningen samen te stellen. De eerste bouwpakketten arriveerden in 1946 in Nederland. Gemeenten die deel wilden nemen aan dit project konden zich opgeven kregen elk een aantal Oostenrijkse woningen. Dit gebeurde niet alleen in de Noordoostpolder, maar door heel Nederland!

Oostenrijkse woning in Emmeloord

De Oostenrijkse woningen waren bedoeld voor tijdelijke bewoning, zogenoemde noodwoningen. In Emmeloord dreigden ze in 1953 gesloopt te worden. Inmiddels worden de Oostenrijkse woningen als waardevol beschouwd vanwege hun kenmerkende karakter in het pioniersgebied. Een aantal is in 2002 door de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De zogenoemde Oostenrijkse woningen zijn te herkennen aan hun houten exterieur en rode hoge zadeldak me teen scherpe knik bij de gootlijn. Op de begane grond bevindt zich een woonkamer, keuken, studeerkamer, toilet en gang. Op de eerste verdieping vindt men een overloop, slaapkamer(s), en een badkamer.

Op de kavel bij de Oostenrijkse woningen werden vaak houten noodschuren geplaatst, gemaakt van oude Belgische legerbarakken. Deze zijn in de vroege jaren ´50 vervangen door montageschuren van schokbeton.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]