Meerroeder
Type hooiberg met drie of meer roeden en een beweegbaar dak. De meerroeder is door heel Nederland terug te vinden.
Drieroeder[bewerken | brontekst bewerken]
De oude houten drieroeder komt in Nederland bijna niet voor omdat dan bij het opvijzelen van het dak een te grote belasting op de roeden zou ontstaan. Wel zijn er, vooral in de polders en de waarden, nieuwere drieroeders te vinden. In plaats van hout, wordt hier ijzer of beton voor de roede gebruikt. Veel hebben nog wel de traditionele rieten kap. Door de natte gronden in de polders en waarden waren de houten roeden gevoelig voor rot. De oude rieten kap die hoog en droog op de roeden staat bleef vaak wel intact en werd gemonteerd op nieuwe een ijzeren of betonnen roeden. Meestal hebben drieroeders echter een zeszijdig of vijfzijdig dak van golfplaten.
Vierroeder[bewerken | brontekst bewerken]
De traditionele vierroeder heeft vier houten roeden en een rieten kap. Modernere varianten van deze hooiberg hebben een betonnen of stalen roeden met een golfplaten kap.
Vijfroeder[bewerken | brontekst bewerken]
Type hooiberg met vijf roeden. Ook deze hooiberg komt voor in traditionele vorm (hout met riet) en moderne vorm (ijzer of beton met golfplaten).
Zesroeder[bewerken | brontekst bewerken]
Relatief zeldzaam type hooiberg met zes roeden.
Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]
- 'Hooi in de kapberg', Landleven 14e jaargang, nummer 3 – april/mei 2009
- 'Typologie van de hooiberg.' HooiDelta, https://www.hooidelta.nl/nl/nederlands-hooibergmuseum/hooibergtypen-in-nederland.
- Een toekomst voor hooibergen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2017.
- Gaillard, Karin. Binnen bij boeren: wonen en werken in historische boerderijen. Waanders Uitgevers Zwolle en Stichting Manifestatie Historisch Interieur 2001 Amsterdam, 2003.