Levensboom: verschil tussen versies

Uit Agriwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
Een levensboom is een [[decoratie|ornament]] dat in een [[bovenlicht]] (raam boven de voordeur) is geplaatst en dat meestal van [[gietijzer]] is gemaakt. De levensboom heeft de vorm van een naar boven aan twee zijden uitwaaierend takkenstelsel. Soms wordt aan dit soort versieringen wel eens een hoge ouderdom toegekend, maar dat is niet terecht. De oudste levensbomen stammen uit de negentiende eeuw, uit een tijd waarin het industrieel vervaardigen van ijzeren gebruiksvoorwerpen opkwam. Ze konden daardoor relatief goedkoop en op grotere geproduceerd worden.
+
Een levensboom is een [[decoratie|ornament]] dat in een [[bovenlicht]] (raam boven de voordeur) is geplaatst en dat meestal van [[gietijzer]] is gemaakt. De levensboom heeft de vorm van een naar boven aan twee zijden uitwaaierend takkenstelsel. Soms wordt aan dit soort versieringen wel eens een hoge ouderdom toegekend, maar dat is niet terecht. De oudste levensbomen stammen uit de negentiende eeuw, uit een tijd waarin het industrieel vervaardigen van ijzeren gebruiksvoorwerpen opkwam. Ze konden daardoor relatief goedkoop en op grotere schaal geproduceerd worden.
  
 
===Bron===
 
===Bron===

Versie van 10 apr 2012 15:38

Een levensboom is een ornament dat in een bovenlicht (raam boven de voordeur) is geplaatst en dat meestal van gietijzer is gemaakt. De levensboom heeft de vorm van een naar boven aan twee zijden uitwaaierend takkenstelsel. Soms wordt aan dit soort versieringen wel eens een hoge ouderdom toegekend, maar dat is niet terecht. De oudste levensbomen stammen uit de negentiende eeuw, uit een tijd waarin het industrieel vervaardigen van ijzeren gebruiksvoorwerpen opkwam. Ze konden daardoor relatief goedkoop en op grotere schaal geproduceerd worden.

Bron

De tekst is gebaseerd op:

  • Ton van der Heijden (red.) Nederland Dichterbij Boerderijen (Amsterdam 1996)

Links

Verder lezen