Hulp

Uit Agriwiki
Versie door Ewoud (overleg | bijdragen) op 8 jul 2012 om 11:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Iedereen wordt uitgenodigd om Agriwiki-lemma's aan te maken, aan te vullen en te bewerken. Schroom dus niet om uw bijdrage te leveren! Alleen door uw toevoeging krijgt Agriwki de kans om te groeien.

Op deze pagina vindt u de belangrijkste handreikingen om met Agriwki aan de slag te gaan. Kijk voor inhoudelijke tips op het Gebruikersportaal.


Waar gaat het over?

DE HOOFDPAGINA

De eerste pagina die u aantreft na het intoetsen van www.agriwiki.nl is de Hoofdpagina. U vindt hier een kort welkom, actuele berichten en een korte beschrijving van de structuur van Agriwiki. Door in het menu navigatie in de linkerzijbalk op Hoofdpagina te klikken kunt u te allen tijde terugkeren naar deze welkomstpagina. Apple-Mac gebruikers wordt aangeraden om de internetbrowser van Firefox te gebruiken.

Van de overige onderdelen van het menu navigatie bieden met name het Gebruikersportaal en de pagina Hulp nuttige informatie. De functie Willekeurige pagina is een leuke manier om at random Agriwiki te verkennen.

Het menu categoriën verwijst naar de Agriwiki-kapstok.

Met de functie zoeken kunt u door middel van trefwoorden snel zoeken in de inhoud van alle Agriwki-pagina’s. De zoekfunctie zoekt zowel in de titels van de pagina’s als in de inhoud van de pagina’s.

In het menu hulpmiddelen vindt u de tools om uw weg te vinden binnen Agriwiki.

Via de functie Bestand uploaden kunt u foto’s toevoegen aan een Agriwki-pagina (waarover later meer). Via de link Speciale pagina’s bereikt u een inhoudsopgave waarmee u op allerlei criteria bestanden kunt zoeken. Een handige link uit deze lijst is Alle pagina’s waarmee u alle artikelen op alfabetische volgorde kunt weergeven.


Hoe kan ik me laten registreren?

AGRIWIKI-GROEP

Voordat u informatie aan Agriwiki kunt toevoegen, dient u zich te laten registeren. Het registreren heeft als voordeel dat uw (gebruikers)naam zichtbaar is, wanneer u wijzigingen aanbrengt. De gebuikersnaam en uw emailadres maken het mogelijk waardering naar u uit te spreken en zorgen ervoor dat u ‘echt’ onderdeel wordt van de Agriwiki-groep. Wanneer u geregistreerd bent, kunt u door u toegevoegde objecten ‘volgen’ (zie onder). Daarnaast zorgt registratie ervoor dat u op de hoogte gehouden wordt en dat er met u gecommuniceerd kan worden. Tenslotte dient het een beveiligingsdoel.

Om u te laten registreren moet u wel eerst even een berichtje sturen aan de beheerders van Agriwiki via de contactpagina. U ontvangt dan unieke inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord). Vervolgens kunt u zich steeds aanmelden door rechtsboven in beeld te klikken op Aanmelden.


Hoe maak ik een lemma?

EEN AGRIWIKI PAGINA MAKEN

Hoe het ideale Agriwiki-lemma inhoudelijk wordt opgebouwd kunt u lezen in het Gebruikersportaal. Hier gaat het vooral om de technische instructies.

De belangrijkste stappen zijn opgenomen in een informatie-document, het Agriwiki-sjabloon. Desgewenst kunt u het bestand downloaden of afdrukken zodat u het altijd bij de hand hebt.

Bij het maken van een nieuw lemma is het van belang te letten op de rood oplichtende trefwoorden (ook te vinden op deze pagina). Voor deze trefwoorden is nog geen eigen lemma aangemaakt. U zou dat dat dus kunnen doen.


Hoe wijzig ik iets in een lemma?

EEN AGRIWIKI PAGINA BEWERKEN

U kunt een lemma bewerken door op de betreffende pagina het tabblad Bewerken aan te klikken. U vindt hier de wijzigingsfunctie voor de tekst en beeld.

De tekst van het onderwerp kunt u wijzigen door in het kader uw eigen tekst toe te voegen. Boven dit kader vindt u een aantal buttons waarmee u de opmaak van uw tekst kunt wijzigen. Wanneer u de cursor van uw muis over deze knoppen beweegt, verschijnt vanzelf een beknopte uitleg van de functie.

Vul na het aanbrengen van uw bewerking het veld Samenvatting in om zeer beknopt de aangebrachte wijziging te beschrijven.

Het verdient aanbeveling om voordat u uw wijzigingen definitief opslaat, de knop Toon bewerking ter controle te gebruiken. Op deze wijze kunt u zien of uw aanpassingen er goed uit komen te zien. Door op de ondertekenknop op de werkbalk te klikken, voegt u uw naam, de datum en het tijdstip automatisch toe.

Denkt u bij het opmaken van uw tekst aan een duidelijke structuur en opbouw, door het aanbrengen van alinea’s.

N.B. Vergeet niet na het invoeren van de tekst op Pagina opslaan te klikken. Alleen dan zal de tekst gewijzigd worden.


Hoe voeg ik een nieuwe foto toe?

EEN AFBEELDING UPLOADEN

U kunt een foto uploaden door in het linkermenu te kiezen voor Bestand uploaden. Het scherm wijst zich grotendeels vanzelf. Wanneer u op Bladeren klikt, kunt u de afbeelding in uw eigen computer opzoeken. In de balk Opslaan als kunt u de foto vervolgens de naam gegeven die u wenst. In het veld Samenvatting kunt een beschrijving geven van de foto. Het uploaden gebeurt door op de knop Bestand uploaden te klikken.

Agriwiki slaat de foto nu op een zelfstandige pagina op. Om de foto toe te voegen aan de ‘tekstpagina’ van het object waarbij u de foto wilt plaatsen, kopieert u de naam van de afbeelding. Dit doet u door de bestandsnaam boven in beeld te selecteren en vervolgens met uw rechtermuisknop op kopiëren te klikken. Hierna zoekt u in Agriwiki de pagina op waar u de foto aan toe wilt voegen. Daar klikt u vervolgens op Bewerken. In het bewerkingsvlak typt u op de plaats waar u de foto wilt hebben vervolgens de volgende codes:

[[Bestand:Telmerk (2).JPG |thumb|right|Telmerk]]
Telmerk

De foto wordt dat geplaatst zoals hiernaast te zien is, compleet met onderschrift:

Klik op Bewerking ter controle bekijken om het resultaat te zien. Vervolgens klikt u op Pagina opslaan.Hoe weet ik wat er met ‘mijn’ object gebeurt?

VOLGEN

Wanneer u een pagina bent tegen gekomen of zelf heeft gemaakt over een object waar u veel over weet, dan is het handig om deze op uw volglijst te zetten. Dit kunt u doen door bovenaan op Volg te klikken. Tijdens het bewerken kunt u Volg deze pagina aanvinken.

Alle wijzigingen die daarna op de betreffende pagina worden aangebracht, verschijnen dan op uw volglijst. Dit heeft als voordeel dat u snel toegang heeft tot nieuwe informatie over ‘uw onderwerp’, maar ook dat u eventuele foutieve bewerkingen kunt corrigeren.

U vindt de volglijst rechtsboven in beeld. U dient hiervoor wel aangemeld te zijn!


De do’s en dont’s

BELANGRIJKE OPMERKINGEN

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om bij te dragen aan Agriwiki! Houdt u er echter rekening mee dat alle informatie die u toevoegt beschikbaar komt in het publieke domein. Wanneer u dit niet op prijs stelt, voegt u dan geen informatie toe. Wees u ervan bewust dat u geen materiaal kunt toevoegen waarop auteursrecht rust, tenzij u daarvoor toestemming heeft gekregen.

Het wordt zeer gewaardeerd wanneer u bij het opstellen van uw tekst een feitelijke en bondige schrijfstijl hanteert. Concretiseer daarbij zoveel mogelijk. ‘Vroeger was de boerderij gelegen aan….’ zegt slechts weinig, omdat vroeger zowel op de Middeleeuwen als op de afgelopen eeuw kan duiden’.

Aan de inhoud van uw tekst worden in principe geen eisen gesteld (afgezien van het in acht nemen van fatsoennormen.) Probeert u echter zoveel mogelijk objectief te zijn. De kans bestaat dat een redactiecomité of een medegebruiker wijzigingen aanbrengt in uw tekst.

Laat u er echter nooit van weerhouden om wijzigingen, verbeteringen of nieuwe informatie aan te brengen. Uw informatie is waardevol; uw toevoeging is nuttig! Agriwiki kan bovendien niet stuk. Alles kan later gemaakt of verbeterd worden. Mocht u geïnteresseerd zijn in meer informatie over de opties en mogelijkheden van Agriwki, raadpleegt u dan de algemene Wikipediahandleiding