Dampremmer

Uit Agriwiki
Versie door Beheerder (overleg | bijdragen) op 14 jun 2012 om 12:38 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De meeste tijd van het jaar is het binnen warmer dan buiten. Een deel van die warmte stroomt door de constructie heen naar buiten. Daarom isoleren we de buitenmuren. M...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De meeste tijd van het jaar is het binnen warmer dan buiten. Een deel van die warmte stroomt door de constructie heen naar buiten. Daarom isoleren we de buitenmuren. Maar in een huis wordt er ook veel vocht geproduceerd. Mensen zweten, douchen en koken. Ook dat vocht wil door de constructie heen naar buiten. Nu kan de warme binnenlucht veel meer vocht opnemen dan de koude buitenlucht. Als de warme vochtige lucht dan tegen een koud oppervlakte aankomt condenseert deze. (Dit gebeurt ook bij een slaapkamerraam met enkelglas. Dit is iedere ochtend helemaal beslagen). Als de waterdamp niet tegen gehouden wordt kan het dus in de constructie gaan condenseren (vloeibaar worden). Dit kan de constructie beschadigen. Vooral balkkoppen kunnen hierdoor te lijden hebben en gaan inrotten.

Dampremmer toepassen

We moeten dus voorkomen dat vocht condenseert in de constructie. Daarvoor moet er een goede dampremmer aangebracht worden. Een goede dampremmer zit aan de warme kant van de constructie! Ook moet hiervoor voldoende dik plastic gebruikt worden (dus geen boterhamzakjesplastic), en de dampremmer moet goed aansluiten en afgeplakt worden bij de naden. En er mogen geen gaten in zitten (elektraleidingen), anders treedt er alsnog condensvorming in de constructie op, waardoor ondermeer houtrot kan ontstaan. Een verkeerd of slordig aangebrachte dampremmer kan zelfs ingerotte balkkoppen tot gevolg hebben.

Bron