Dakbeschot

Uit Agriwiki

'Bedekking van een kap, bestaande uit planken of delen, die over de gordingen of daksporen zijn aangebracht. Deze worden in verticale richting gelegd bij een pannendak (staand dakbeschot), in horizontale richting bij een leibedekking (liggend dakbeschot)'. (E.J. Haslinghuis en H. Janse Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie (4de druk, Leiden 2001), p.136)

Functie van een dakbeschot[bewerken | brontekst bewerken]

Een dakbeschot wordt aangebracht omdat het stof, tocht en doorslaand regenwater tegen houdt. Daarnaast vergroot het de stabiliteit van het dakvlak en werkt het - indien juist aangebracht - brandvertragend. De houten delen van het dakbeschot kunnen door middel van een messing en groef aan elkaar zijn gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat er een schijf ontstaat wat de kapconstructie (sporenkap of gordingenkap) meer stabiliteit geeft en de functie van windschoren in het dakvlak overneemt. Hierbij dient het dakbeschot wel per houten deel gekoppeld te worden aan de onderliggende spoor of gording.

Aanbrengen van een dakbeschot of het vervangen ervan[bewerken | brontekst bewerken]

Een dakopbouw kan ook geen dakbeschot hebben. Vaak zien we dit bij oude boerderijen. Bij het vervangen van de dakbedekking is het het overwegen waard om na te denken over het plaatsen van een dakbeschot. Let er wel op dat het nieuw aanbrengen van een dakbeschot het interieur aanzienlijk verandert. Ook zal de pannenlijn iets hoger uitkomen.

Isoleren van een dakbeschot[bewerken | brontekst bewerken]

Het isoleren van een dak met dakbeschot kan gebeuren door het aanbrengen van een isolerende laag op het dakbeschot of eronder. Isoleren op het dakbeschot verdikt het totale dakpakket wat nadelig kan zijn voor de pannenlijn, maar verdient - over het algemeen - wel de voorkeur. Als de isolatie aan de onderzijde van het dak wordt aangebracht is de uitvoering heel kritisch. De isolatie moet namelijk onderbroken worden bij de kapconstructie, gordingen en flieringen. De aansluitingen tussen hout en isolatiepakket moeten dampdicht worden afgewerkt. Dit vraagt grote zorgvuldigheid. Bij een oude kap waar veel rondhout of onregelmatig gevormd hout in is verwerkt is dit vrijwel niet haalbaar. Hierdoor ontstaat er een damplek precies op de plek waar je hem niet wilt hebben; in de houtconstructie. Hierdoor kan in het hout condensatie optreden. Door de isolatie wordt de condensatie niet weg geventileerd waardoor houtrot sneller optreedt.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • E.J. Haslinghuis en H. Janse Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie (4de druk, Leiden 2001), p.136
  • Bureau Helsdingen

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]