Bouwstijl

Uit Agriwiki

Naast kleding en kunst is er ook bij gebouwen sprake van een opeenvolging van modes en stijlen. Men spreekt over een duidelijk voorbeeld van een bepaalde bouwstijl als een gebouw een samenhangende vormgeving heeft die zich uit in het materiaalgebruik, de verhoudingen, details, ornamenten en de plastiek van de gevels. Een bouwstijl krijgt doorgaans pas een algemeen geaccepteerde naam als deze stijl al pasé is.

De Nederlandse architectuurgeschiedenis is als volgt onder te verdelen:

De datering van de bouwstijlen die hierboven gegeven zijn, is geldig voor heel Nederland. Op het platteland, zeker in afgelegen gebieden, kan een bouwstijl langer populair zijn gebleven. Er zijn ook vele bouwstijlen die in de boerderijbouw geen navolging hebben gekregen. Zo zijn er geen Romaanse of gotische boerderijen. Er zijn wel boerderijn waar gotische invloeden zijn aan te wijzen.

Streekeigen bouwstijl

Boerderijen zijn vaak gebouwd in een streekeigen bouwstijl. Dat wil zeggen dat de vormgeving voor het overgrote deel bepaald wordt door de regio waar de boerderij staat en de bouwtijd. De daarbij behorende tradities en beschikbare materialen bepalen de vormgeving, en niet de architectuurstroming. Daarnaast zijn er soms ook duidelijke stijlkenmerken aan te wijzen die afkomstig zijn van de 'grote' bouwstijlen. Zo zijn er heel veel boerderijen gebouwd rond 1900 waarvan de hoofdvorm duidelijk streekeigen is en daarnaast kleine architectuurkenmerken vertonen zoals b.v.spekbanden. Spekbanden zijn een stijlkenmerk van de Neo-renaissance. Maar er zijn ook boerderijen die helemaal gebouwd zijn in één bepaalde bouwstijl. Dit zijn dan vaak rijkere boerderijen die onder architectuur zijn gebouwd.

Sommige van de hierboven genoemde bouwstijlen komen niet voor op het platteland. Functionalisme, de Stijl en Modernisme zijn stijlen die zich niet goed laten toepassen op een agrarische boerderij. Andere stijlen zoals de Neo-renaissance, Chalêt-stijl en Traditionalisme komen in sobere vorm wel vaak voor bij boerderijen.

Bron

  • Roland Blijdenstijn & Ronald Stenvert Bouwstijlen in Nederland 1040-1940 ( Nijmegen 2000)
  • Bureau Helsdingen