Bouwgeschiedenis

Uit Agriwiki

Onder bouwgeschiedenis verstaan we de beschrijving van hoe een gebouw/complex zich in bouwkundig opzicht heeft ontwikkeld. Het brengt de oorspronkelijke situatie in kaart en geeft een overzicht van de verbouwingen die in de loop der jaren hebben plaats gevonden. De gebruikersgeschiedenis hangt hier nauw mee samen. De bouwgeschiedenis wordt doorgaans ingedeeld in verschillende bouwfasen. De stichting van het gebouw wordt dan de oorspronkelijke of eerste bouwfase genoemd.

Bouwhistorisch onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Op basis van de actuele staat van een gebouw/complex in combinatie met de gevonden bouwsporen, de gebruikersgeschiedenis en bureauonderzoek, schrijft de onderzoeker een bouwhistorisch rapport. De feitelijke gegevens worden daarin geïnterpreteerd waarbij als het ware een biografie wordt geschreven van het gebouw/complex; van het authentieke pand uit de eerste bouwfase tot de huidige versie van de laatste bouwfase. In de beschrijving en interpretatie kan het erf of de grotere omgeving ook meegenomen worden. De bouwgeschiedenis wijst uit in hoeverre een gebouw/complex nog authentiek en herkenbaar is en in hoeverre het is aangepast of aangetast. Dit is medebepalend voor de waardestelling en de uiteindelijke monumentwaarde. Meestal is er een uitvoerig onderzoek nodig om een complexe bouwgeschiedenis te kunnen beschrijven. Zeker als een deel van het gebouw meerdere keren verbouwd is, is de bouwgeschiedenis vaak niet meer exact te achterhalen. De benodigde gegevens zijn gewoonweg verdwenen.

Bouwgeschiedenis in beeld[bewerken | brontekst bewerken]

Om de bouwgeschiedenis van een pand inzichtelijk te maken, bestaan er meerdere methoden.

  1. Met een actuele plattegrond, ingevuld met kleurcodes per bouwfase is de hele ontwikkeling in één afbeelding weer te geven.
  2. Met een aantal losse plattegronden per bouwfase.
  3. Geveltekeningen waar de verschillende bouwfasen ingekleurd zijn.
  4. Reconstructietekeningen per bouwfase.

Voor de laatste drie methoden zijn er meer gegevens over de bouwgeschiedenis nodig. Deze methoden kosten daarnaast meer tijd en papier om ze te vervaardigen. Voordeel is wel dat iedere bouwfase helder in beeld gebracht kan worden.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • Bureau Helsdingen

Links[bewerken | brontekst bewerken]