Belastingaftrek bij Rijksmonumenten

Uit Agriwiki
Versie door Beheerder (overleg | bijdragen) op 25 sep 2012 om 14:36 (→‎Hoe werkt het)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fiscale aftrek onderhoudskosten. De eigenaar van een rijksmonumentenpand die onderhoudswerk verricht aan dat pand mag onder voorwaarden de kosten aftrekken van de inkomstenbelasting. In 2012 is de regeling voor de aftrek vereenvoudigd. De drempel is komen te vervallen. Daar staat tegenover dat niet meer alle kosten aftrekbaar zijn.

Aftrekbare kosten[bewerken | brontekst bewerken]

Aftrekbaar zijn de onderhoudskosten dus de werkzaamheden om het pand in bruikbare staat te houden of te herstellen, waaronder achterstallig onderhoud. Het gaat dus niet om een verbetering, of een uitbreiding van het pand. Wanneer er sprake is van onderdelen die worden volledig worden vernieuwd, dan is dat geen onderhoud, dus niet aftrekbaar. Voorbeelden van aftrekbare onderhoudskosten zijn:

  • reparaties door een elektricien, loodgieter, metselaar, stukadoor en timmerman
  • onderhoud of reparatie van een cv-installatie, boiler, geiser, schoorsteen en dergelijke
  • buitenschilderwerk

Om te bepalen welk bedrag aftrekbaar is, moeten alle aftrekbare onderhoudskosten bij elkaar op worden geteld. De aftrek is beperkt tot 80% van de onderhoudskosten die voor rekening van de eigenaar komen. Dat betekent dat bij een eventuele (toekomstige) subsidie, die eerst van de kosten moet worden afgetrokken. Andere kosten, zoals afschrijving of vaste eigenaarslasten, zijn met ingang van 1 januari 2012 niet meer aftrekbaar. Aftrek van onderhoudskosten is alleen mogelijk als het rijksmonumentenpand:

  • een eigen woning is in box 1 (inkomen uit werk en woning)
  • een onderdeel is van de bezittingen en schulden is in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen)

Als het rijksmonumentenpand behoort tot een onderneming dan gelden voor afschrijving dezelfde regels als voor gewone bedrijfspanden. De onderhoudskosten (min een eventueel subsidiebedrag) zijn aftrekbaar van de winst of van de opbrengsten uit overige werkzaamheden.

Hoe werkt het[bewerken | brontekst bewerken]

Als de eigenaar van plan is veel werkzaamheden aan het rijksmonumentenpand uit te voeren, is het verstandig om vooraf vast te stellen welke kosten aftrekbaar zijn. Dat kan met het formulier 'Verzoek vaststelling aftrekbaarheid onderhoudskosten voor rijksmonumentenpand'. Eén van de taxateurs van de belastingdienst zal dan de oude situatie bekijken. Verstuur het verzoek daarom minimaal 10 weken voordat met de werkzaamheden wordt gestart. De taxateur stelt vast welke werkzaamheden vallen onder aftrekbaar onderhoud (vervanging en reparatie) en welke onder niet aftrekbare verbeteringen of veranderingen. Als onderbouwing bij het verzoek vaststelling aftrekbaarheid is nodig een restauratieplan bestaande uit:

  • de begroting van de totale kosten, gespecificeerd naar hoeveelheden, arbeidsuren en materialen;
  • bouwtekeningen van de bestaande en de nieuwe situatie;
  • een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden.

Daarna volgt de beslissing over de hoogte van het bedrag wat mag worden aftrekken. Dat bedrag is ook bepalend voor de hoogte van een eventuele restauratiefondshypotheek bij het Nationaal Restauratiefonds.

Het is niet verplicht om vooraf een verzoek om vaststelling van de aftrekbaarheid in te dienen. De eigenaar mag ook zelf achteraf een berekening maken van de aftrekbare kosten. Dit bedrag komt dan op de aangifte. De eigenaar moet dan achteraf aannemelijk kunnen maken voor welke werkzaamheden de kosten worden afgetrokken. Daarom is het nodig om een uitgebreid verslag bij te houden van alle werkzaamheden. Daarbij hoort ook een specificatie van de kosten, bij voorkeur met een fotoreportage van de oude situatie en van de uitvoering van de werkzaamheden.

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Klik hier voor de site van de belastingdienst Bureau Monumentenpanden