5.3 Verbindingen

Uit Agriwiki
Versie door Beheerder (overleg | bijdragen) op 15 nov 2012 om 15:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De houtverbindingen kunnen in twee hoofdgroepen worden onderscheiden, namelijk de verbindingen tussen langwerpige stukken hout met min of meer vierkante doorsnede (zoals stijlen, balken, platen en regels) en de beplankingen.

Bij de eerstgenoemde groep kan onderscheid gemaakt worden tussen verbindingen in het horizontale vlak (lassen, opleggingen, kruisingen en hoekverbindingen), in het verticale vlak (lassen, haakse ontmoetingen, schuine ontmoetingen, kruisingen en hoekverbindingen) en in een schuin vlak.

Verscheidene houtverbindingen komen echter zowel in het horizontale als het verticale vlak voor. Bij de beplankingen kunnen algemene vormen (voor vloeren, wanden en daken) worden onderscheiden van specifieke beplankingen in het verticale vlak (beschietingen). De laatstgenoemde categorie valt uiteen in horizontale en verticale beschietingen.

Uit de veelheid van de bestaande houtverbindingen worden hieronder de meest voorkomende afgebeeld en benoemd. Omdat er in het boek 'Historische houtconstructies in Nederland' van G. Berends weinig tot geen tekst bij de afbeeldingen staat, is deze, waar nodig, aangevuld met tekst uit 'Bouwkundige termen' van Haslinghuis en Janse.

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • G. Berends, Historische houtconstructies in Nederland, Arnhem 1999