Wagenschuur

Uit Agriwiki
Wagenschuur in Oostkappele
Wagenschuur in Terneuzen

Een onderdeel van veel Zeeuwse boerenerven was vroeger een wagenschuur. Soms was deze vastgebouwd aan de grote schuur of er zelfs in ondergebracht. Veelal betrof het ook een vrijstaand gebouw. In de wagenschuur werden – zoals de naam al aangeeft – de menwagens gestald, maar ook andere landbouwwerktuigen zoals ploegen, eggen enzovoort.

Wagendeuren[bewerken | brontekst bewerken]

De deuren van een wagenschuur waren vaak gemaakt van brede latten die een stukje uit elkaar waren geplaatst. Ze werden ‘hekkens’ genoemd en zorgden voor een goede ventilatie van de schuur. Wellicht speelde het laag houden van de bouwkosten ook een rol bij de keuze voor deze constructiewijze. Net als dat bij de schuren in Zeeland vaak het geval was, waren ook de poorten van de wagenschuur veelal met een witte rand gebiesd. In dit geval zal dat – eerder dan bij schuren – een decoratieve functie hebben gehad. Er zijn voorbeelden van wagenschuren bekend, waarvan de zolder als berging voor gedorst graan dienst deed. Of hier ook een verband bestaat met de lattendeuren is niet bekend.

Materiaal[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk waren wagenschuren van hout gemaakt. De wagenschuur op de afbeelding hier rechts is van bakstenen gemaakt. Dit vergrootte de duurzaamheid van de schuur.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • Ton van der Heijden (red.) Nederland Dichterbij Boerderijen (Amsterdam 1996), 'Wagenschuur met lattendeur'

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]