Reversibel

Uit AgriWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Betekenis: omkeerbaar. Bij het restaureren en verbouwen van monumentale gebouwen is het belangrijk om er op te letten dat aanpassingen die nu gedaan worden ook weer verwijderd kunnen worden zonder schade achter te laten. Het is de bedoeling dat een monument ook voor volgende generaties behouden blijft. Nu zal iedere generatie wijzigingen aanbrengen in een gebouw. Wat wij nu modern vinden zullen onze kinderen gedateerd vinden! Om nu te voorkomen dat een gebouw in de loop der tijd door opeenvolgende restauraties te veel verminkt wordt, is het belangrijk om aanpassingen reversibel aan te brengen.

  • Een brandtrap die met vier bouten aan een gevel bevestigd is, is een reversibele ingreep. Na het verwijderen van de trap blijven er slechts vier kleine gaten over.
  • Een authentiek raam dat vervangen wordt door een deur is een niet reversibele ingreep. Als de deur niet meer nodig is komt het authentieke raam niet meer terug. (Tenzij het jaren lang opgeslagen is maar in de praktijk komt hier weinig van terecht)

Links

Bron

De tekst is gebaseerd op:

  • Bureau Helsdingen