Inboeten

Uit Agriwiki

Bij een inboeting is het metselwerk aangepast of vervangen waarbij er rekening is gehouden met het bestaande metselverband en de gebruikte steensoort. Vaak wordt er voor een inboeting een staande tand in het metselwerk uitgehakt.

Het nieuwe metselwerk wordt daarbij op zo’n manier met het bestaande metselwerk samengevoegd dat er naderhand geen horizontale- of verticale bouwnaden zichtbaar meer zijn. Een inboeting is, wanneer het netjes is gebeurd, dan ook erg lastig te herkennen. Soms kun je uit andere bronnen of aanwijzingen zien dat er bijvoorbeeld ooit een venster is geweest.

Aan deze zijgevel van een boerderij in Vlaardingen is te zien dat er in het verleden nieuw metselwerk is ingeboet. Van het met rode steen gemetselde jaartal ontbreekt namelijk het onderste deel bij het cijfer 4. (foto: Bureau Helsdingen)
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand met afmetingen groter dan 12,5 MP
Deze gevel van een boerderij in Anderen (Drente) is duidelijk ingeboet. De steen inboetsteen is lichter en roder van kleur. Op de plaats van deze inboeting heeft een raam gezeten. (foto:Bureau Helsdingen)

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • Bureau Helsdingen

Links[bewerken | brontekst bewerken]