Pannendak: verschil tussen versies

Uit Agriwiki
Regel 6: Regel 6:
  
 
===Onderhoud pannendak===
 
===Onderhoud pannendak===
Door regen met veel wind en (stuif)sneeuw worden panlatten en regels nat. Ook kunnen dakpannen kappot gaan of door wind verplaatst worden waardoor lekkage ontstaat en de panlatten, regels en de verdere onderconstructie nat worden. Als dit vaak of langdurig gebeurd wordt het hout aangetast door vocht en daardoor door [[houtaantasters|schimmels]].  Dit kan voorkomen worden door tijdig kapotte pannen te vervangen en opgewaaide pannen terug te plaatsen. Ook dient de onderconstructie goed geventileerd te worden. Bij het [[isoleren van daken|na-isoleren van daken]] moet erop gelet worden dat het hout niet verstikt wordt. [[isoleren van daken|Isoleren is een goed idee maar mag niet ten kosten gaan van de constructie!]]
+
Door regen met veel wind en (stuif)sneeuw worden panlatten en regels nat. Ook kunnen dakpannen kapot gaan of door wind verplaatst worden waardoor lekkage ontstaat en de panlatten, regels en de verdere onderconstructie nat worden. Als dit vaak of langdurig gebeurd wordt het hout aangetast door vocht en daardoor door [[houtaantasters|schimmels]].  Dit kan voorkomen worden door tijdig kapotte pannen te vervangen en opgewaaide pannen terug te plaatsen. Ook dient de onderconstructie goed geventileerd te worden. Bij het [[isoleren van daken|na-isoleren van daken]] moet erop gelet worden dat het hout niet verstikt wordt. [[isoleren van daken|Isoleren is een goed idee maar mag niet ten kosten gaan van de constructie!]]
 
Als er [[isoleren van daken|geïsoleerd]] wordt moet er ook op worden gelet dat de [[daklijn]]  niet te ver verschuift door het aanbrengen van een dik isolatiepakket. Door verschuiving van de daklijn kan de hemelwaterafvoer verkeerd uitkomen of een aansluiting met een topgevel verkeerd uitpakken.
 
Als er [[isoleren van daken|geïsoleerd]] wordt moet er ook op worden gelet dat de [[daklijn]]  niet te ver verschuift door het aanbrengen van een dik isolatiepakket. Door verschuiving van de daklijn kan de hemelwaterafvoer verkeerd uitkomen of een aansluiting met een topgevel verkeerd uitpakken.
  

Versie van 3 apr 2012 15:44

Hellende daken kunnen worden bedekt met dakpannen. Dakpannen worden als schubben over elkaar geplaatst zodat het hemelwater van het hoogste naar het laagste punt afgevoerd wordt naar een hemelwaterafvoer (HWA). Zo ontstaat een pannendak.

Opbouw pannendak

Voor vrijwel alle pannendaken geldt dat op de kapconstructie panlatten worden bevestigd. De dakpannen blijven door middel van een nok aan de achterzijde van de pan haken aan de panlat. Sommige oude dakpannen worden ook wel gespijkerd of gemetseld aangetroffen. Bij een gordingenkap of een dakconstructie met een dakbeschot worden de panlatten op (verticale) regels geplaatst. De regels zorgen bij een gordingenkap dat de panlatten horizontaal geplaatst kunnen worden. Bij een dakbeschot zorgen de regels ervoor dat eventueel doorslaand vocht van buitenaf ook afgevoerd kan worden. De regels worden namelijk verticaal geplaatst zodat vocht dat van het schuine dakbeschot afloopt niet gehinderd wordt door obstakels. Zowel de regel als de panlat zijn van hout.

Onderhoud pannendak

Door regen met veel wind en (stuif)sneeuw worden panlatten en regels nat. Ook kunnen dakpannen kapot gaan of door wind verplaatst worden waardoor lekkage ontstaat en de panlatten, regels en de verdere onderconstructie nat worden. Als dit vaak of langdurig gebeurd wordt het hout aangetast door vocht en daardoor door schimmels. Dit kan voorkomen worden door tijdig kapotte pannen te vervangen en opgewaaide pannen terug te plaatsen. Ook dient de onderconstructie goed geventileerd te worden. Bij het na-isoleren van daken moet erop gelet worden dat het hout niet verstikt wordt. Isoleren is een goed idee maar mag niet ten kosten gaan van de constructie! Als er geïsoleerd wordt moet er ook op worden gelet dat de daklijn niet te ver verschuift door het aanbrengen van een dik isolatiepakket. Door verschuiving van de daklijn kan de hemelwaterafvoer verkeerd uitkomen of een aansluiting met een topgevel verkeerd uitpakken.

Bron

De tekst is gebaseerd op:

  • E.J. Haslinghuis, Bouwkundige termen (Utrecht/Antwerpen 1986) p.106.