Bewerken van Moestuin

Uit Agriwiki

Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het opslaan of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 11: Regel 11:
  
 
=== Omheining ===
 
=== Omheining ===
De boomgaard en de moestuin waren vaak omheind om ongewenste bezoekers zoals kippen konijnen af te weren. Ook langslopende koeien, paarden en kwajongens konden en passant de nodige schade aanbrengen. Aangezien een deudgelijke scheiding noodzakelijk was gebruikte men wat in de naaste omgeving voorhanden was, of wat er plaatselijk gebruikelijk was. Een begrenzing kon bijvoorbeeld bestaan uit gevlochten takken, hekken, muren of sloten. In sommige gevallen werd er zelfs gracht om de moestuin gegraven; dit kwam vooral in Groningen voor. In de Krimpenerwaard kom je ook wel moestuinen en bloemtuinen tegen die door sloten zijn omgeven en via een brug toegankelijk zijn. 
+
De boomgaard en de moestuin waren vaak omheind om ongewenste bezoekers zoals kippen konijnen af te weren. Een veelgebruikte omheining is de prikkende meidoorn.  
[[Bestand:Meidoornhaag als veekering - 392083 - onroerenderfgoed.jpg|miniatuur|Meidoornhaag]]
 
 
 
==== Haag ====
 
De haag is de meest voorkomende begrenzing van de moestuin. De hoogte van de haag werd bepaald door het bereik van de koe of het paard. Omdat zij niet bij de beplanting moesten kunnen komen, moest de haag vaak hoger dan een meter zijn. Om de producten uit de moestuin nog extra te beschermen werd graag voor een prikkende haag gekozen. Vooral de meidoornhaag was populair. Ook de niet prikkende beuken- of ligusterhaag kwam echter vaak voor.
 
 
 
In het Gooi, Staphorst en Giethoorn koos men vaak voor de hulsthaag waarvan zowel de bladeren als de besjes giftig zijn. Daarnaast blijft de hulsthaag het hele jaar groen waardoor deze het hele jaar door voor bescherming en beschutting zorgt.  
 
  
 
=== Bronnen ===
 
=== Bronnen ===

Al uw bijdragen aan Agriwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Agriwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)